IN MEMORIAM

KONCERT ZAGREBAČKE FILHARMONIJE ZA MAESTRA MILANA HORVATA Posveta dugogodišnjem šefu dirigentu i direktoru s kojim je orkestar pisao svoju povijest

 
 Marko Todorov / CROPIX

Zagrebačka filharmonija tradicionalno u mjesecu siječnju jedan koncert posvećuje maestru Milanu Horvatu (28.7.1919.-1.1.2014.), istaknutom hrvatskom dirigentu i svojem dugogodišnjem šefu dirigentu i direktoru s kojim je orkestar pisao svoju povijest i gradio međunarodni ugled i prepoznatljivost.

U petak, 31. siječnja u sklopu svog Crvenog ciklusa, Zagrebačka filharmonija održat će koncert IN MEMORIAM MILAN HORVAT.
Čast dirigiranja ovog koncerta pripala je jednom od najtalentiranijih europskih mladih dirigenata današnjice - Dawidu Janu Runtzu.

Maestro Runtz nagrađivani je učenik slavnog poljskog dirigenta Antonija Wita, jedan je od četiri dirigenta iz cijelog svijeta odabran od strane maestra Ricarda Muttija za usavršavanje pod njegovom mentorskom „palicom“, a bio je pozvan raditi i masterclass s Kraljevskim Concertgebouw Orkestrom pod vodstvom još jednog velikana dirigiranja – Daniela Gattija.

Nakon toga uslijedili su pozivi na Pacifički glazbeni festival u Japanu (kojega je za života osnovao Leonard Bernstein, a nastavio umjetnički voditi Valery Gergiev), kao i nastupi s Kraljevskim Concertgebouw orkestrom, Varšavskom filharmonijom, ali i poziv za stalno mjesto prvog dirigenta poljske kraljevske opere u Varšavi, funkciju koju, uz dirigiranja diljem svijeta, i danas obavlja.

Promo

U izvedbi Schumannovog Koncerta za violončelo i orkestar u a-molu na koncertu će solistički nastupiti istaknuti član Zagrebačke filharmonije, čelist Smiljan Mrčela. Dobitnik prvih nagrada na domaćim i međunarodnim natjecanjima, kao solist i komorni glazbenik nastupao je u većini europskih zemalja i Japanu te surađivao s umjetnicima kao što su Ilya Grubert, Konstantin Bogino, Monika Leskovar, Sreten Krstić i Yury Revich, a zapažene nastupe diljem svijeta ostvario je i kao član Zagrebačkih solista. Vođa je dionice violončela Zagrebačke filharmonije, ali i njegov istaknuti solist s kojim bilježi značajne i brojne solističke nastupe od Lisinskog i Vukovara, do mađarskog Kodaly centra i zlatne dvorane bečkog Musikvereina.

Uz Schumannov Cello koncert u a-molu, posjetitelji će imati prilike uživati u Dramatskoj uvertiri hrvatskog skladatelja i glazbenog pedagoga Blagoje Berse te Posvećenju proljeća Igora Stravinskog, koji je svoju skladbu opisao kao seriju epizoda koje prikazuju divlji poganski proljetni ritual.

Osim spomenutim koncertom, i rodni grad maestra Horvata Pakrac, odat će počast svom zaslužnom građaninu postavljanjem spomen-ploče na njegovu rodnu kuću. Zahvala je to maestru koji je dao značajan doprinos hrvatskoj klasičnoj glazbi, ali i trajnom naslijeđu koje je ostavio u svim institucijama u kojima je djelovao, pa tako i svom rodnom Pakracu. Postavljanjem spomen ploče, koncertom Kvarteta trombona Zagrebačke filharmonije u Osnovnoj glazbenoj školi u Pakracu 27. siječnja , kao i koncertom Zagrebačke filharmonije u Lisinskom 31. siječnja, Zagrebačka filharmonija zaokružit će tjedan posvećen omiljenom Milčecu čiji bi stoprvi rođendan obilježavali ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:21