SVJETLO NA KRAJU TUNELA

MINISTARSTVO KULTURE 'Tražit ćemo da se kulturne institucije izuzmu iz odluke o zamjeni žarulja'

 Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Nakon što su stručnjaci iz hrvatskih kazališta, ali i brojnih drugih ustanova i organizacija u kulturi, te tvrtki koje se bave scenskom, TV i filmskom rasvjetom podigli bunu Peticijom protiv zabrane tungsten rasvjete u EU i apelirali na ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek i hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu da djeluju u zadnjem trenutku, dan prije roka za podnošenje prigovora, iz resornog ministarstva smiruju nastalu paniku.

„Ministarstvo kulture ističe kako je slijedom informacije o najavi revizije sljedećih propisa: EC-No 244/2009, 245/2009, 1194/2012 o zahtjevima ekodizajna te 874/2012 o uvjetima energetskog označavanja rasvjetnih proizvoda, pokrenulo intenzivnu komunikaciju sa svim relevantnim dionicima, iz koje proizlazi da je Europska komisija trenutno u procesu analize utjecaja provedbe postojeće Direktive, s ciljem donošenja nove Uredbe. Drugim riječima, proces revizije Direktive ili pripreme nove Uredbe nije započeo“, stoji u izjavi ministarstva.

Iz odgovora se može iščitati kako u Ministarstvu kulture vjeruju da se još uvijek može djelovati, a ističu i svoj stav prema cijelom problemu koji je detaljno objašnjen u peticiji koju je uz četrdesetak hrvatskih kazališnih ravnatelja, umjetničkih direktora, oblikovatelja svjetla, scenografa, umjetnika i profesora - tvoraca inicijative za očuvanje rasvjetnih tijela sa žarnim nitima, potpisalo još 450 ljudi.

„Ministarstvo kulture u potpunosti podržava stav umjetnika, stručnjaka u kulturi te akademske zajednice, artikuliran u peticiji upućenoj hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu protiv zabrane tungsten rasvjete u EU. Ministarstvo kulture će se u suradnji s resornim Ministarstvom, založiti da se izuzeće za područje kulture zadrži i ubuduće“, stoji u izjavi koja inicijativi za spas tungsten rasvjete, odnosno izvora svjetla sa žarnim nitima, koji je, slažu se stručnjaci diljem Europe, neprocjenjiv za scenske djelatnosti daje novu nadu.

Podsjetimo, izmjenama regulative od rujna 2020. godine u zemljama EU bilo bi zabranjeno stavljanje u promet i korištenje izvora svjetla sa žarnim nitima čak i u kulturnim ustanovama i organizacijama, a koje su, zahvaljujući tzv. entertainment klauzuli iz 2013. godine od nje sada izuzete. Ovakve nagle izmjene rasvjetnih tijela, prema procjenama struke, hrvatsku kulturu mogle bi stajati više desetaka milijuna eura, što bi za pojedina kazališta značilo propast, a za kulturu veliko nazadovanje, slažu se stručnjaci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 02:23