CILJ JE POVEĆANJE

MINISTRICA OBULJEN KORŽINEK O PRORAČUNU ZA KULTURU 'Najviše ćemo ulagati u stvaralaštvo, ali velik je trošak prijestolnica europske kulture'

ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek
 Ranko Šuvar / HANZA MEDIA

ZAGREB - Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek izjavila je u petak prije sjednice Vlade da u kulturi, u okviru cjelovitog proračuna, u posljednje dvije godine imaju stalna povećanja koja će se nastojati podijeliti ravnomjerno, a pri tom je istaknula da će se najviše ulagati u stvaralaštvo.

"Kultura je prošla očekivano dobro u okviru cjelovitog proračuna, stalno imamo povećanja kroz ove dvije godine. Najviše ćemo ulagati u stvaralaštvo, ali velik je trošak prijestolnice europske kulture te završetak započetih investicija", kazala je Obuljen Koržinek.

Dodala je da se ta povećanja nastoji uložiti ravnomjerno i regionalno i po područjima.

Obuljen Koržinek naglašava da se ne treba gledati samo izvorni proračun, jer najveći broj ministarstava povlači sredstva iz EU-a. Istaknula je kako je cilj da i u izvornim proračunskim sredstvima i u povlačenju sredstava iz EU-a kultura ima povećanja.

"U našem slučaju to je kroz ove dvije godine sad već oko 150 milijuna kuna, dakle i više od 80-90 milijuna kuna kroz izvorna sredstva i gotovo 100 milijuna kuna kroz sredstva EU fondova. Mislim da to treba gledati cjelovito", poručila je ministrica kulture.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. siječanj 2023 16:33