NAGRADA 50 GODINA

Motovun film festival nagradio scenarista Mirka Kovača

Kao zagrijavanje za ovogodišnje šesnaesto izdanje Motovun Film Festivala Klasik Tv i Motovun Film Festival predstavljaju ciklus filmova ovog velikog književnika i scenarista.
 Srećko Niketić / CROPIX

ZAGREB - Motovun Film Festival nagradu 50 godina dodjeljuje umjetnicima koji su više od pola stoljeća posvetili radu na filmu, a ove godine prvi put otići će u ruke predstavniku struke od koje počinje filmska priča – scenaristu. Ovu nagradu za dugotrajan, konstantan i vrijedan doprinos hrvatskoj kinematografiji ove godine primit će Mirko Kovač, poznati književnik i jednan od ključnih scenarista jugoslavenske kinematografije.

Mirko Kovač rođen je u Crnoj Gori, studirao je na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Beogradu, a slijedom društveno-političkih zbivanja početkom devedesetih godina seli u Hrvatsku, te postaje važan dio hrvatske književnosti. Autor je mnogih nagrađivanih romana poput Gubilište, zbog kojeg je napustio akademiju, kojim počinje književni 'crni val'. Poznati romani su mu i Životopis Malvine Trifković, Vrata od utrobe (NIN-ova nagrada 1978.), Kristalne rešetke, kao i mnoge zbirka novela, a napisao je scenarije za filmove Mali vojnici (r. Bahrudin Čengić, 1967.), Lisice (r. Krsto Papić, 1969.), Okupacija u 26 slika (r. Lordan Zafranović, 1978.), Pad Italije (r. Lordan Zafranović, 1981.), Tetoviranje (r. Stole Popov, 1991.), kao i scenarije za mnoge TV i radiodrame. Autor je većine scenarija Lordana Zafranovića, mnogobrojni filmovi snimljeni prema njegovim scenarijima dobitnici su različitih priznanja i nagrada, a Lisice se smatraju jednim od najboljih hrvatskih filmova svih vremena. Mirko Kovač od 1991. godine živi u Rovinju, još uvijek aktivno radi i doprinosi hrvatskoj kulturi i umjetnosti.

Kao zagrijavanje za ovogodišnje šesnaesto izdanje Motovun Film Festivala Klasik Tv i Motovun Film Festival predstavljaju ciklus filmova ovog velikog književnika i scenarista. Filmove kojima Kovač potpisuje scenarije gledatelji Klasik Tv-a imat će prilike vidjeti od 23. do 26. srpnja u točno u ponoć. Emitirat će se četiri najznačajnija filmska ostvarenja ovog poznatog književnika: Mali vojnici, Lisice, Usijanje i Večernja zvona, a na festivalu u Motovunu u njegovu čast prikazivat će se film Mali vojnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 14:38