KLOVIĆEVI DVORI

Najskuplja ulaznica za Picassa stajat će sedamdeset pet kuna

 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - “Picasso sigurno dolazi”, zaključili su na jučerašnjoj konferenciji za novinare gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš i ravnateljica Klovićevih dvora Marina Viculin sjedeći ispod portreta tužne Dore Maar, uvećanog plakata za izložbu španjolskog umjetnina.

Demanti loših želja

Svoju su pressicu okarakterizirali i kao “demantij loših želja”. Inače, ovaj portret Picassove ljubavi Dore Maar zasigurno je i najvrednija umjetnina na izložbi, iako joj konkurira i portret Marie Therese Walter, njezine suparnice i u stvarnom životu.

A cijela je izložba osigurana na 670 milijuna eura, potvrdio je Krešimir Starčević, predsjednik Uprave Croatia osiguranja, koji je i generalni sponzor izložbe.

Pohvalili su se i kako je ovo prvi put da je za bilo koju Picassovu putujuću izložbu dopušteno da ima domaćeg osiguravatelja, što je znatno smanjilo i troškove izložbe. Prijevoznik umjetnina, koje su vraćene iz Hong Konga, ipak će biti francuski. U Parizu ih pakiraju za Zagreb.

A na pitanje kolika je aktualna projekcija troškova izložbe, Marina Viculin kaže da još nemaju dovršenu konstrukciju, no tvrdi da je riječ o približnoj cifri oko devet milijuna kuna. Poslovna je tajna koliko od toga ide na financiranje restauracije Muzeja Picasso, iako postoje neke neslužbene informacije da je paket manje izložbe u drugim zemljama bio oko sedam milijuna kuna.

Ministarstvo kulture dalo je 250 tisuća eura, jednako koliko i Grad Zagreb.

Glavni je pokrovitelj izložbe Spitska banka - Societe General, u ime koje je Andre Marc Prudent potvrdio zadovoljstvo ovim događajem.

Predstavljena su, dakle, ta dva glavna sponzora. Na pitanje koji su još predviđeni sponzori, Marina Viculin je odgovorila kako se s ostalima još pregovara.

Očekivanja su relativno skromna, 80 do 100 tisuća posjetitelja, koliko je, primjerice, posjetilo izložbu Dore Maar. Kolika će biti cijena ulaznica, još nije poznato, za sada se još dovršava konstrukcija, no pretpostavljaju da će napraviti nekoliko razreda ulaznica, od jeftinijih, za grupne posjete i djecu, dok bi skuplje bile za odrasle, do 10 eura, odnosno 75 kuna.

Rizik i avantura

Organizatorima se predbacivalo da još nisu postavili jumbo plakate, jer se tako velike izložbe obično najavljuju unaprijed, i da nisu pokrili regiju, no oni kažu kako kreću s plakatima, od 7. 3. (otvaranje je 23. 3.), uz pomoć Europlakata. Najavljuju i kako će plakatima pokriti i širu regiju, koliko mogu, jer da je to jako skupo. Slovenija, Bosna i Srbija će sigurno biti pokrivene. - Uvijek je prisutan jedan posto rizika, no upustili smo se u avanturu - rekla je Viculin.

Francuski paviljon

Novinarima su podijeljene i biografije Picassa, pa za kraj izdvajamo jednu anegdotu. Kada je Picasso bio mali, bio je posve drukčiji od ostale djece, s crnim prodornim očima. Majka mu je rekla da će, ako bude vojnik, biti vojskovođa, a ako bude svećenik, bit će papa. “Umjesto toga, odlučio sam biti slikar, pa sam postao Picasso”.

Gradonačelnik Milan Bandić je inače najavio i kako će otprilike na sredini Picassove izložbe napokon biti svečano otvoren i Francuski paviljon, te zaključio u svom stilu: “Trebalo je šest mjeseci da se sagradi paviljon, i četiri godine da se obnovi”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 09:08