'ČISTAČ'

NAKON 44 GODINE VRATILA SE U SRBIJU Svjetski poznata konceptualna umjetnica Marina Abramović u Beogradu izložila retrospektivu radova

Marina Abramović
 Simon Dawson / REUTERS

Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) u Beogradu u subotu je otvorena retrospektivna izložba „Čistač“ svjetski poznate konceptualne umjetnice Marine Abramović, a otvorenju je prethodila tiskovna konferencija koja je, u duhu njezina konceptualizma, bila simbolično zakazana u rano jutro - u šest sati i 23 minute.

Povratak u Beograd poslije više od četiri desetljeća kada je „otišla iz Jugoslavije, a vratila se u Srbiju“, Abramović je, kako kaže, doživjela vrlo emotivno.

- Nije zastrašujuće skočiti i poletjeti. Možete skočiti i s nebodera ako želite i bit ćete sasvim u redu. No, opasnost nastaje kada trebate dotaknuti tlo. Prije 44 godine, kada sam napustila ovu zemlju, skočila sam i letjela sve vrijeme od tada. Danas osjećam da dotičem tlo i topla dobrodošlica koju ste mi pripremili je umanjila ono što je mogao biti katastrofalan pad - rekla je Abramović.

Izložba, kroz više od 120 radova – slika, crteža, fotografija, filmova, audio i video uradaka - raspoređenih na pet katova MSU, kronološki prati sve faze polustoljetne umjetničke karijere Marine Abramović, a naziv izložbe, po njezinim riječima, "ukazuje da je riječ o čišćenju na svim razinama, duhovnom, tjelesnom, mentalnom i spiritualnom“.

Dodatnu simboliku Abramović je izložbi dala zakazujući otvorenje upravo na Svjetski dan čišćenja.

Marini Abramović se, kako je rekla, „baš i ne sviđa ideja retrospektivne izložbe“, jer „to onda znači da umjetnik treba umrijeti“.

- Ja ne namjeravam otići u mirovinu, mislim da ću umrijeti radeći. Ne mislim odustati od svojega rada - poručila je Abramović , naglašavajući kako ona "čisti karijeru" dugu pola stoljeća, predstavljajući najbolje radove, kako bi ostavila prostor za „novu Marinu“.

- Onog trenutka kada ti se učini da si Bog, tada tvoja taština postaje prepreka tvom radu - jedna je od poruka koju Ambramović upućuje svojim mladim kolegama.

Izložba „Čistač“ u Beograd stiže nakon Stockholma, danskog Muzeja moderne umjetnosti Humlebeak, Osla, Bonna, Firence i Toronta i bit će otvorena do 20. siječnja 2020.

Izložba u Beogradu je i posljednja stanica na svjetskoj turneji „Čistača“, a nosi poseban značaj povratkom u grad rođenja, gdje je umjetnica započela karijeru i posljednji put samostalno izlagala 1975., također u Salonu Muzeja suvremene umjetnosti.

Uz muzejski postav njezinih radova, Marina Abramović održat će 28. rujna otvoreno i besplatno predavanje ispred Muzeja suvremene umjetnosti, na kojem se očekuje više od 6.000 ljudi, koliko ih je preuzelo za tu priliku posebno tiskane ulaznice čiji je broj bio ograničen.

- Nikada nisam čula da je neki vizualni umjetnik govorio uživo pred više od 6.000 ljudi. Veoma sam uzbuđena zbog javnog predavanja i susreta s publikom, koje će predstavljati svojevrsni umjetnički Woodstock -rekla je Abramović

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 15:05