PEH U TEATRU

NAPRASNO PREKINUTA PREDSTAVA U ZAGREBAČKOM HNK Baletan pao na pozornici, zbog bolova i krvi odvezen u Hitnu: 'Svi su bili potreseni'

Jednostavno, nismo mogli nastaviti dalje. Pod pozornice bio je prepun krvi, plesači su ostali u šoku, potreseni onim što se zbilo. Nije bilo izbora: morali smo publici reći da predstavu ne možemo odigrati do kraja, kaže intendantica Dubravka Vrgoč
 Bruno Konjević/Cropix

- Jednostavno, nismo mogli nastaviti. Pod pozornice bio je prepun krvi, plesači su ostali u šoku, potreseni onim što se zbilo. Nije bilo izbora: morali smo publici reći da predstavu ne možemo odigrati do kraja - kaže Dubravka Vrgoč, intendantica zagrebačkog HNK, središnje nacionalne kazališne kuće u kojoj je u četvrtak navečer zbog ozljede baletana naprasno prekinuta baletna hit-predstava “Ana Karenjina”.

A na početku ništa nije dalo naslutiti takav kraj. Publika je uživala u baletnom uprizorenju djela nastalog prema romanu velikog ruskog pisca Lava Nikolajeviča Tolstoja o fatalnoj, strastvenoj i zabranjenoj ljubavi Ane Karenjine, udane žene i majke, prema mladom grofu Vronskom. No, negdje na polovini predstave zastor se neočekivano spustio. Nakon nekoliko minuta pred publiku je izašla balerina i rekla da se predstava mora otkazati zbog ozljede baletana Tamasa Daraija koji tumači Alekseja Kiriloviča Vronskog.

Odvijala se drama

Prava drama, međutim, za to vrijeme zbivala se iza scene.

- Znala sam da je nešto krenulo po zlu čim sam čula zvonjavu telefona u četvrtak kasno navečer. Zvali su me ljudi iz našeg baletnog ansambla da mi kažu kako je Tamas prebačen na Kliniku za traumatologiju - kaže Dubravka Vrgoč, koja je jučer ujutro odahnula kad je čula da je s plesačem sada sve u redu.

Tamas Darai, naime, ozlijedio se prilikom jednog doskoka, kada je zadobio nehotični udarac u nos.

- Počeo je jako krvariti, bolno je jauknuo, a svi smo u prvom trenutku pomislili da mu je nos slomljen. Jako ga ja boljelo, nije bilo šanse da nastavi plesati - kažu članovi baletnog ansambla HNK, koji su ozlijeđenog kolegu nakon prekinute predstave odvezli u bolnicu.

- Strašno je sve to izgledalo i nije bilo ni govora o tome da nastavimo s predstavom, te da na Tamasovo mjesto uskoči njegova alternacija. Odahnuli smo tek kad smo došli u bolnicu i kad su liječnici ustanovili da ništa nije slomljeno, ali i da je nos jako natučen. Ozljedu su sanirali, a Tamas će sada desetak dana provesti na bolovanju. Nadamo se da će se uspjeti oporaviti do petka, 13. studenog kada je na rasporedu našeg kazališta premijera baleta ‘Modrobradi’ skladatelja Marjana Nećaka i koreografa i redatelja Staše Zurovca - kažu balerine i baletani zagrebačkog HNK.

Što se tiče u četvrtak prekinute predstave, intendantica Dubravka Vrgoč poziva publiku da s ulaznicama kupljenim za četvrtak večeras dođe uživati u predstavi.

Vraćaju novac

- Ako netko nije u prilici doći na subotnju predstavu, spremni smo mu vratiti novac - kaže Vrgoč, dodajući da ovo nije prva ozljeda nekog od članova ansambla otkako je ona na čelu HNK. - Prije otprilike dva mjeseca tijekom predstave ozlijedio se i naš tenor Stjepan Franetović. Tijekom predstave ‘Ero s onoga svijeta’ prilikom skoka s plasta sijena nezgodno je pao i ozlijedio gležanj - kaže Vrgoč.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2024 21:31