ŠOKANTNI DETALJI

NESLAVAN KRAJ SLAVNOGA KNJIŽEVNIKA Oslijepio je od sifilisa koji mu je prenijela prostitutka

James Joyce, literarni titan, nevoljni zatočenik viktorijanskih zatucanosti, i strah i trepet đaka nakon Prvog svjetskog rata - predavao je, naime, engleski u Berlitzovoj školi - vjerojatno je postao invalid i oslijepio baš zbog sifilisa koji mu je darovala prostitutka, kaže novootkrivena medicinska dokumentacija koju je pronašao harvardski istraživač.

Dok je kopao po arhivima za svoju knjigu koja upravo izlazi, “The Most Dangerous Book: The Battle for James Joyce’s Ulysses”, autor Kevin Birmingham spojio je poput puzzlea forenzičke dokaze o genijevim stalnim bolovima i ostalim zdravstvenim neugodnostima. Zaključak je nedvosmislen: slavni Irac bolovao je od grozne spolne bolesti.

O seksualnosti

“Prvi susret s prostitutkom zbio se u njegovoj nježnoj dobi od 14 godina”, kaže Birmingham. “Jedna od prostitutki s ljubavlju je rekla da je imao ‘najjebeniji lijepi glas koji je ikad čula.’” Ponekad je uzimao novac od svojih nagrađenih eseja i da bi pohodio dublinsku četvrt crvenih lampi.

Knjiga istražuje Joyceovu seksualnost u mnogo detaljnije od dosadašnjih. Upravo medicinska dokumentacija je ta koja govori u prilog Birminghamovoj tezi, zaključuje se na temelju teksta koji je Guardian upravo objavio: “Birmingham tvrdi da je Joyce pomalo slijepio zahvaljujući sifilisu. ‘Napadi bolova u očima ponavljali su se zato što sifilis napreduje u valovima bakterijskih napada i remisije’. Čitavo mnoštvo podataka detaljno je Joyce opisao u svojoj korespondenciji: ‘gnojne upale u ustima, i veliki gnojni čir na ramenu vjerojatno su bili sifilitičarski. Sifilis je obogaljio njegovu lijevu ruku 1907., dok je psihološko oruđe bolesti bilo povremeno gubljenje svijesti, nesanica i napadi nervoze’,” kaže znanstvenik.

Više od šuškanja

Desetljećima se šuškalo da su očigledne promjene izgleda pionira struje svijesti samo to - šuškanja. Ali, ne štedeći truda da suptilnije pročita Joyceova pisma, autor knjige zaključio je da izvjesno da je pisac uzimao lijek protiv sifilisa koji se zvao “galyl”, koji se prepisuje isključivo u slučaju te bolesti. Birmingham će objaviti knjigu 16. lipnja, o obljetnici događaja u romanu Uliks, koju njegovi fanovi sada slave svake godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:35