ZNANSTVENIK TVRDI

NEVJEROJATNO OTKRIĆE KOJE BI MOGLO PROMIJENITI POVIJEST Ispod 'Mona Lise' krije se još jedan portret? 'Ovo će biti priča stoljeća!'

 Screenshot

Ako se pokaže istinitim ono što francuski znanstvenik Pascal Cotte tvrdi, da je iza slavne Mona Lise skriven neki drugi portret, doista bi se moglo raditi o otkriću stoljeća, barem što se umjetnosti tiče.

Cotte je posebnom tehnologijom reflektiranja svjetlosnih snopova posljednjih deset godina analizirao Mona Lisu te je došao do zaključka da najpoznatije djelo Leonarda da Vincija u pozadini skriva još jedan portret osobe koja ne gleda direktno prema promatraču, a i nema samozatajan osmijeh po kojem je portret poznat.

Mona Lisa je izložena u Louvreu i najskuplja je slika na svijetu - osigurana je na 782 milijuna dolara. Muzej zasad odbija komentirati tvrdnje znanstvenika, prenosi Independent.

Otkriće je komentirao Andrew Graham-Dixon, autor BBC-jevog dokumentarca ‘The Secrets of the Mona Lisa’: ‘Ne sumnjam da će se ovo naći među pričama stoljeća. Louvre će sigurno biti suzdržan oko promjene naziva slike, ali to je stvarnost ako se radi o nekom drugom.’

Cotte je 2004. dobio od muzeja pristup slici, koja je nastala između 1503. i 1506, kao i dozvolu za korištenje nove tehnologije u analizi. Zahvaljujući kameri koja bilježi refleksije svjetla vidljivo je što se događalo između slojeva boje.

‘Sad možemo točno analizirati što se događa među slojevima boje i ‘oguliti’ sloj po sloj slike. Tako možemo dobiti kronologiju nastanka slike. Kad sam dovršio rekonstrukciju Lise Gherardini, shvatio sam da se radi o posve drugoj osobi. To nije Mona Lisa, to nije ista žena’, rekao je Cotte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:18