FESTIVAL U FRANCUSKOJ

Od Apoksiomena i ojkanja do Picelja, Stilinovića i Očka

Vjerojatno najambicioznije predstavljanja hrvatske kulture u inozemstvu otvara se idući tjedan

Tromjesečni Festival Hrvatske u Francuskoj, naziva "Croatie, la voici! - Festival de la Croatie en France”, vjerojatno najambicioznije predstavljanja hrvatske kulture u inozemstvu, otvara se idući tjedan.

U sklopu manifestacije do kraja godine održat će se 60 događaja na 45 lokacija, a iako se prva izložba, dizajnera namještaja i predmeta za svakodnevnu upotrebu, otvara već u ponedjeljak, službeno otvorenje najavljeno je u Parizu 12. rujna nakon susreta hrvatske ministrice kulture Andree Zlatar Violić i francuske ministrice kulture Aurélie Filippetti.

I politički učinak

Program su u Muzeju za umjetnost i obrt jučer predstavili ministrica kulture, njezin zamjenik Berislav Šipuš te selektorica Seadeta Midžić.

Za program će biti izdvojeno oko deset milijuna kuna, od čega polovicu plaća Hrvatska, a ostatak francuska strana koja je imala zadnju riječ u izboru programa.

- Ovo nije samo kulturna manifestacija, nego i manifestacija koja će imati socijalni i politički učinak - istaknula je ministrica kulture, istaknuvši da će uz kulturne programe biti zastupljeni i oni iz područja politike, gospodarstva, turizma, gastronomije i sporta. U tijeku su i pregovori s Njemačkom i Velikom Britanijom gdje bi se 2013. godine trebao održati dio programa iz Francuske.

Među atrakcijama festivala je Apoksiomen koji će biti izložen u Louvreu te izložba Ivana Meštrovića u Muzeju Rodin kojom se otkrivaju veze Meštrovića i Rodina kroz dijalog njihovih najznačajnijih radova, ali i pisama.

Predviđen je i ciklus performansa naših istaknutiih umjetnika na različitim lokacijama, zatim skupne i samostalne izložbe umjetnika različitih generacija, među kojima su Boris Bućan, što je ujedno njegovo prvo veliko predstavljanje u Francuskoj, Mladena Stilinovića, Sanje Iveković, Damira Očka, Davida Maljkovića. Bit će organiziran i hommage Ivanu Picelju u Galeriji Denise Rene, za koju je bio vezan početak umjetnikove karijere. Zanimljiva je i izložba četrdesetak remek-djela srednjovjekovne umjetnosti koja će biti postavljena u Musee de Cluny, a autor izložbe je Nikola Jakšić.

Pisci, stripaši, filmaši

Desetak hrvatskih pisaca, pak, sudjelovat će na Festivalu Est-Quest, najavljena je prezentacija suvremenog hrvatskog stripa, igranog i animiranog filma, kazališnih predstava, ali i izložba radova devet fotografa u izboru Petera Knappa i Marije Tonković povodom kojeg će biti i tiskan katalog u nakladi od 20 tisuća primjeraka namijenjen širokoj distribuciji putem časopisa Beaux Arts.

Nastupit će i Renata Pokupić te Zagrebački solisti, a predavanjem i izložbom predstavit će se arhitekt Nikola Bašić. U Palači du Tau u gradu Reimsu održat će se izložba o hrvatskoj glagoljici, a u sklopu predstavljanja nematerijalne kulturne baštine, počasno mjesto dobit će - ojkanje, najstarija vrsta pjevanja u Hrvatskoj koja je uvrštena na UNESCO-ov popis ugrožene nematerijalne svjetske baštine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:26