DIZAJN MADE IN CROATIA

Od stolaca i lampi do Nordijske kuće

U sklopu Tjedna dizajna izložen je širok izbor domaćeg dizajnerskog namještaja
Filip Gordon Frank
 Sandra Simunovic / CROPIX / Sandra Simunovic / CROPIX

Stol od sirovog hrastovog drva s tamnim staklenim površinama, čiji se gornji drveni i stakleni dijelovi moduliraju po želji, jedan je od deset komada pilot namještaja koji je nastao kao rad studenata Šumarskog fakulteta u Zagrebu. Riječ je o prvoj generaciji studenata šumarstva koja je u dizajnerskom smislu izašla iz “kutije”, iz fakulteta na kojem se inače više bave tehnologijom, a njihov rad može se vidjeti na Tjednu dizajna u sklopu izložbe studentskih radova u Haubi. Treći po redu Tjedan dizajna, najveća domaća manifestacija posvećena dizajnu i kreativnim industrijama, traje do 8. svibnja, u galeriji Lauba, susjednoj Haubi i na još 33 lokacije u Zagrebu.

Sandra Simunovic / CROPIX / Sandra Simunovic / CROPIX
Nenad Roban: Bowiesqe

Nenad Roban: Bowiesqe

Prestižne nagrade

U Laubi je izložba domaćeg namještaja, grane koja se iz godinu u godinu sve više širi i jača, pa je tako i prostor dupkom pun raznih atraktivnih primjeraka, od kojih su neki i premijerno prikazuju. Proizvodnja dizajniranog namještaja intenzivirala se zadnjih godina.

Sandra Simunovic / CROPIX / Sandra Simunovic / CROPIX
Na fotografiji: Edra

Edra: Modularna polica - stolić

Sandra Simunovic / CROPIX / Sandra Simunovic / CROPIX
Na fotografiji: Lea Aviani

Lea Aviani: Dande Stolac

- Produkt dizajn bilježi sve veći uspjeh kroz namještaj, riječ je o grani industrije koja raste. Dizajneri za takve radove osvajaju i prestižne nagrade u svijetu kao što su Red Dot ili Interior Awards - kaže Tina Marković, direktorica Tjedna dizajna.Jedan od pionira bila je tvrtka Prostoria koja je prije više godina raspisala sad već kultni natječaj za dizajn namještaja, u međuvremenu su slično krenule i druge tvrtke, dok se ove godine pojavila tvrtka Galeković dizajn. Na sajmu sudjeluje i nekoliko dizajnera koji su sami pokrenuli proizvodnju. Nekoliko je radova premijerno na Tjednu dizajna predstavio i produkt dizajner Filip Gordon Frank, kao što su njegova nova lampa, barska stolica i stolić.

- Moja je priča malo drukčija jer sam stvarao svoju liniju kao brend. Počeo sam tako da sam projektirao interijere i veći dio namještaja za njih. Polako sam plasirao svoje proizvode, i onda su ih počeli tražiti i drugi - objašnjava Filip Gordon Frank, koji je radio interijer restorana Porat u Dubrovniku i restorana Molo u Opatiji.

Sandra Simunovic / CROPIX / Sandra Simunovic / CROPIX
Rad studenata Šumarskog fakulteta

Studenti šumarstva: Enable

Posveta minimalizmu

Atraktivnu Nordijsku kuću u Haubi dizajnirala je Brigada, Ana Herceg i Jelena Babić, idejno rješenje je silueta kuće koja se sastoji od drvenih greda koje vise u zraku i platna prebačenog preko njih te se time stvara dojam kuće. Platno je prebačeno na par nivoa te odgovara ideji nordijskog dizajna koji štuje minimalizam. Kuća se sastoji od kuhinje, dnevnog boravka, dječje sobe i vrta u kojima su izloženi predmeti čuvenog nordijskog dizajna.

Marko Todorov / CROPIX / CROPIX
Nordijska kuća

Brigada: Nordijska kuća

Rimčev novi električni bicikl

Na Tjednu dizajna ove godine dio je posvećen i auto dizajnu kroz konferenciju Auto(r) u petak na kojoj se predstavljaju tvrtke Dok-ing i Rimac Automobili. Nakon Londonskog sajma i auto showa u Genevi i Zagrebu, Rimac Automobili ponešto drugačijoj publici predstavljaju svoj novi moped Greyp G12S. “Strani blok” autora predvodit će Francuzi Camille Busson i Alexandre Joannides, mladi i ekscentrični dvojac dizajnera, poznati po tome što su iz zabave spojili kolica iz trgovine i karting vozilo u jurilicu.

Rimac / Rimac
Rimac Greyp

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 16:20