25 SUPERJUNAKA U JEDNOM FILMU

OSVETNICI: RAT BESKONAČNOSTI U trećem nastavku blockbuster serijala s Marvelovim likovima nakon 20-ak minuta više vam skoro ništa nije jasno

 

Više ne mora uvijek značiti i bolje. Na vijest da će se u novim filmskim “Osvetnicima”, trećima po redu, pojaviti horda Marvelovih super junaka, istina ne svih nego samo onih na koje Disney i Marvel zajedno imaju prava, uslijedilo je ushićenje.

Iron Man, Thor, Kapetan Amerika, Hulk, Black Widow, Black Panter, Spider-Man, Doktor Strange, Čuvari galaksije i mnogi drugi borit će se jedan do drugoga: bit će to spektakl nad spektaklima. Odmah potom uslijedilo je otrežnjenje. Tko će zaboga sve njih strpati u jednu priču, još niste vidjeli film u kojem radnju vode isključivo glavni likovi, treba ostaviti mjesta i za sporedne, jer oni ponekad obavljaju itekako važne poslove. A tko će od super junaka biti glavni a tko sporedni? U toj slagalici uvijek će netko biti neopravdano zakinut.

Puno lokacija

Kad počne “Rat beskonačnosti”, kako je nazvan prvi dio diptiha ovih “Osvetnika” (drugi dio gledat ćemo naredne godine početkom svibnja, taj zasad još nema naslova), reklo bi se da će to biti super atrakcija. Iron Man (Robert Downey Jr.) pomaže Doktoru Strangeu (Benedict Cumberbatch), tu je i Spider-Man (Tom Holland) sa svojim razmjerno skromnim doprinosom (ipak je on samo tinejdžer u društvu odraslih muškaraca), zamjećujemo i Hulka, a zatim se malo-pomalo pojavljuju i drugi.

Dobra je dosjetka da svatko ima neke probleme. Bruce Banner (Mark Ruffalo) nikako da u sebi probudi zelenog gorostasa, pa mora svoj novi adut pronaći u odori golemog robota. Thor (Chris Hemsworth) nema svoj čarobni malj Mjolnir, no zamjenu nalazi u ubojitoj sjekiri Stormbreakeru. Kapetan Amerika (Chris Evans) stiže bez svog omiljenog štita, dok je Iron Man sada u sretnom braku i neprestano mora javljati supruzi (njegova bivša asistentica Pepper Potts) kad odlazi spašavati svijet. Štošta je toga duhovitog u “Ratu beskonačnosti”, pojavljuje se i novi lik izrađivača oružja koga glumi patuljasti Peter Dinklage, ali na tom planetu svi su poput divova pa i on visinom i građom nadmašuje Thora.

Nakon što se izredaju i Čuvari galaksije, postupno se počinjemo gubiti u poretku važnosti pojedinih super junaka. Problem je i što je jako puno lokacija, i to ne samo na Zemlji nego i u svemiru, tako da nakon devedesetak minuta (film traje nešto preko dva i pol sata) više ne znate ni tko vodi igru ni gdje se prostorno nalazite. Neki super junaci koji su prije bili sporedni - poput Scarlet Witch (Elizabeth Olsen) iz “Osvetnika 2” i “Kapetana Amerike 3” - odjednom jako dobivaju na važnosti: sličan je slučaj i s Gamorinom polusestrom Nebulom (Karen Gillian) koju ne biste ovdje ni prepoznali, da u “Čuvarima galaksije 2” nije dobila malo više na statusu. Ima i mrtvih rukavaca, sestra Black Panthera Shuri (Letitia Wright) dobiva važan zadatak da izdvoji kamen beskonačnosti koji se nalazi na čelu Visiona (Paul Bettany), nekad nevidljivog pomoćnika Iron Mana, ali ispostavi se da joj je trud bio uzaludan.

To kamenje beskonačnosti ima velik značaj u ovim “Osvetnicima”, već se spominjalo u ranijim Marvelovim filmovima, no tek je ovdje predstavljeno kako spada. Ono simbolizira Um, Dušu, Vrijeme, Snagu, Prostor i Realnost, a onaj tko ih uspije sve okupiti moći će mijenjati galaksiju kako mu se prohtije. To je plan novog super negativca Thanosa (Josh Brolin), njegov planet Titan urušio se zbog prenaseljenosti i klimatskih promjena, pa uz pomoć tog kamenja on namjerava urediti svemir po svojoj mjeri. On je ujedno i najzanimljiviji novi lik, jer je prilično slojevit, ima poseban odnos s Gamorom (Zoe Saldana) iz Čuvara galaksije, koja mu je usvojena kći, a i ambicije mu nisu bez osnova. Nezgodno je jedino što je ovo već tko zna koji film ili serija u kojoj negativci smatraju da se sve može riješiti drastičnim smanjenjem populacije: tko zna što nam time majstori zabave zapravo poručuju.

Efektan dodatak

Tko bi se mogao požaliti na svoj tretman u “Ratu beskonačnosti”? Black Widow (Scarlet Johansson) ispala je prilično blijeda, u jednom trenutku zasjenila ju je pridošlica, Thanosova pomoćnica Proxima Knight (izvrsna Carrie Coon iz serija “Preostali” i “Fargo”), a ni Black Panther (Chadwick Boseman) i Kapetan Amerika nisu baš imali previše posla. Prvi je tim više trebao biti u prvom planu, jer je nastupio u dosad najuspješnijem filmu u ovoj godini. Spider-Man bi se također trebao žaliti: njemu pripremaju novi samostalni spektakl i nije baš svejedno što ga ovdje prikazuju kao infantilca opsjednutog pop kulturom.

“Osvetnici: Rat beskonačnosti” unio je novinu u serijal: u njemu super junaci umiru kao muhe. Već u samom početku pogine jako važan lik, a nešto kasnije još jedan. Kad, međutim, Thanos ovlada svojim nadnaravnim mogućnostima, počnete se pitati tko će uopće preživjeti. Završnica je zbog toga vrlo mračna, međutim, znate da slijedi drugi dio u kojem će se valjda svi koje je likvidirao nadnaravnim moćima vratiti u život, ali ne i oni koji su prije toga poginuli.

Taj je dio odlično režiran, braća Russo majstori su ovakvih visokobudžetnih produkcija, odličan posao obavio je i direktor fotografije Trent Opaloch, s kojim su surađivali u zadnja dva “Kapetana Amerike”, a tu je i efektan dodatak za one koji ostanu do kraja odjavne špice. Šteta što nisu mogli bolje voditi priču, no kako razgranati radnju s preko 25 super junaka: to ne bi mogao ni Steven Spielberg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2024 04:31