PREDSTAVA 'SEDAM'

POLITIČARKE NA DASKAMA KOJE ŽIVOT ZNAČE Kosor i Zlatar postaju glumice

Jadranka Kosor odabrana je jer je bila prva premijerka u povijesti Hrvatske
 CROPIX

Bivša premijerka Jadranka Kosor, ministrica kulture Andrea Zlatar Violić , šefica udruge B.a.B.e. Sanja Sarnavka, teatrologinja Mani Gotovac, glumica Ksenija Pajić i novinar Aleksandar Stanković šestero je istaknutih domaćih ličnosti koje će se, s nigerijskim princom Waleom Soniyikijem, uskoro okušati u malo drugačijim ulogama.

Put po svijetu

Naime, glumit će u predstavi “Sedam”, koja će 23. studenoga biti izvedena u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti. Riječ je o drami koja već šest godina putuje po svijetu i čije su tekstove napisale nagrađivane američke novinarke, spisateljice i dramaturginje, a bazirani su na intervjuima sa stvarnim ženama žrtvama nasilja. Svaka od žrtava dolazi iz različitih dijelova svijeta, od Afganistana preko Rusije do Kambodže, i svaka je pristala ispričati svoju priču, bilo da se radi o silovanju, vjerskoj diskriminaciji ili siromaštvu. Hrvatsku verziju predstave osmislila je udruga Domino, a cijeli projekt, kaže producentica Vera Pfaff, potaknula je udruga Vital Voices koju su osnovale Hillary Clinton i Madeleine Albright.

Ravnopravnost spolova

Cilj im je bio osnažiti žene kao buduće liderice i zato je zamišljeno da u njemu sudjeluju političarke i istaknute javne osobe, kako bi se širila svijest o borbi protiv nasilja nad ženama i za ravnopravnost spolova. - Jadranku Kosor odabrali smo jer je bila prva premijerka, Mani Gotovac bila je prva intendantica HNK, a nju i Kseniju Pajić pozvali smo i zato da pomognu ostatku ansambla u snalaženju na pozornici - istaknula je Pfaff.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 00:02