STRAŠAN GUBITAK

POSLJEDNJI MJESECI OMILJENOG SPLITSKOG UMJETNIKA Bio je bolestan, sam i bez doma: 'Jakša moj, rodija si se sa peron od zlata. Široko ti nebo, meštre'

 
Jakša Fiamengo
 Vojko Basic / CROPIX

Napustio nas je jedan od zadnjih stupova dalmatinske poezije i skladane šansone - pjesnik, književnik, novinar i akademik Jakša Fiamengo preminuo je u 73. godini života.

Rođen je u Komiži 1946., a živio je u Splitu, gdje je do mirovine bio zaposlen u kulturnoj rubrici Slobodne Dalmacije.

Poeziju i druge tekstove objavljuje u časopisima od 1965. godine, a bio je urednik časopisa Vidik, urednik Biblioteke suvremenih pisca itd. U srpnju 1993. godine ovjenčan je maslinovim vijencem na pjesničkoj manifestaciji Croatia rediviva u Selcima na Braču, a među brojnim nagradama dobitnik je i Porina za životno djelo.

Objavio je petnaestak knjiga pjesama, a sudjelovao je i u stvaranju niza pjesničko-likovnih mapa. Od kraja '70-ih godina njegova poezija počinje se uglazbljivati i Jakša Fiamengo postaje nezaobilazna osoba dalmatinske šansonjerske i klapske scene, posebno na festivalima u Splitu i Omišu, za što je dobio pedesetak nagrada.

Njegove pjesme zauvijek će ostati dio dalmatinske duše, ponajviše ih je uglazbio Zdenko Runjić, a izveo Oliver Dragojević - ovo su samo neke od njih: "Karoca", "Ništa nova", "Piva klapa ispo volta", "A vitar puše", "Nokturno", "Anđele moj", "Nadalina", "U prolazu"...

Jakša je posljednje mjesece života proveo u Domu za starije i nemoćne na splitskoj Zenti. Naime, nakon što je pao i završio na traumatologiji, Siniša Vuković uputio je javni apel nadležnima da se pomogne Fiamengu.

A od velikog umjetnika u četvrtak se dirljivim riječima oprostio i Goran Karan (54).

- Jakša, meštre, eto si se i ti, stih po stih, uspeja gori di je svaka rič pisma... A neće se tebi ništa prominit, jerbo si ti to ionako oduvik zna, tebi je i ovdi svaka pivala - napisao je Karan u svojoj posveti Jakši Fiamengu, a prenijela je Slobodna Dalmacija.

- Od srca ti fala na likovitin versima, na tragovima tvojih jubavi - od rojene vale, priko Splita i cilog svita, sve do ovoga tvoga velikog putovanja.

Fala ti, pivaće se tvoje pisme sve dokle je riči dalmatinske.

I zato ti moran ovo reć, moran protuslovit, neka san mlađi, skužaj me; Jakša moj, rodija si se sa peron od zlata, ma si isto jedno falija, i ti i Oliver! Nije za vama ostala samo 'Tišina mora'...

Široko ti nebo, meštre - napisao je splitski pjevač.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 00:03