IZVAĐENE IZ MORA

Policajci tražili drogu pa nabasali na neočekivano otkriće: ‘Pa ovo su kulturna dobra, stara 2000 godina‘

Tri amfore oduzete u pretresu kuće osumnjičenog dilera u Cavtatu

 PU dubrovačko-neretvanska
Konzervatori su utvrdili da potječu iz vremena od 1. st. do sredine 3. st. poslije Krista, a bit će izložene u muzejima i galerijama

Pola godine nakon što su u pretresu jedne kuće na području Cavtata službenici Odjela kriminaliteta droga, u potrazi za opijatima, pronašli i tri rijetke amfore, utvrđeno je njihovo porijeklo.

Nakon detaljne analize i pregleda u Konzervatorskom odjelu u Dubrovniku, otkriveno je da oduzete amfore potječu iz vremena od 1. stoljeća do sredine 3. stoljeća poslije Krista.

A odakle amfore u spavaćoj sobi kuće osumnjičenog dilera?

image

Droga pronađena u pretresu kuće u Cavtatu u kojoj su pronađene i amfore

PU dubrovačko-neretvanska

- Utvrđeno je da su amfore izvađene iz mora, odnosno da potječu s jednog ili više podvodnih arheoloških lokaliteta. Stručnim pregledom utvrđeno je kako se radi o rijetkim primjercima, a jedna od pronađenih amfora zasad predstavlja jedinstveni i jedini cjelovito sačuvani primjerak tog tipa amfore na istočnom dijelu jadranske obale. Sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnog dobra, svi pronađeni nalazi amfora predstavljaju kulturno dobro te su kao takvi vlasništvo Republike Hrvatske - kažu iz dubrovačke policije.

Ujedno dodaju i da je u sklopu stručnog mišljenja Konzervatorski odjel u Dubrovniku naložio zbrinjavanje amfora na prikladan način kako bi se spriječilo njihovo oštećivanje, ali i kako bi iste bile trajno zbrinute. Pa su slijedom toga, a u dogovoru s Muzejima i galerijama Konavala, početkom veljače ove godine predane Odjelu za arheologiju i spomeničku baštinu Muzeja i galerija Konavala u Pridvorju, gdje će biti izložene te će se moći razgledati.

image

Tri amfore oduzete u pretresu kuće osumnjičenog dilera u Cavtatu

PU dubrovačko-neretvanska

Podsjetimo, amfore su pronađene u sklopu pretrage obiteljske kuće 50-godišnjaka kojom prilikom je oduzeto i 332 grama marihuane te 12 stabljika indijske konoplje od kojih su neke dosegle visinu do 191 centimetra, a koje su bile posađene neposredno uz kuću.

Muškarac je marihuanu sadio, sušio i pripremao za daljnje korisnike, a još tad policija je priopćila da je amfore izronio upravo on iz mora pa je osim za neovlaštenu proizvodnju i promet drogama, 50-godišnjak kazneno prijavljen i za nedozvoljeno obavljanje istraživačkih radova i prisvajanje kulturnog dobra.

image

Vrt s indijskom konopljom u sklopu dvorišta kuće u Cavtatu gdje su pronađene amfore

PU dubrovačko-neretvanska
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:01