BIOGRAFIJA BENDA

‘PRAVO IZ COMPTONA’ OBARA REKORDE GLEDANOSTI Kako je film o povijesti rapa postao najveći hit ljeta

Pratimo priču o grupi N.W.A. (Niggaz wit’ Attitude), koju čini petero mladih Afro-amerikanaca podrijetlom iz grada Comptona - Ice Cube, Dr. Dre, Easy-A, DJ Yella i MC Ren

Malo je tko vjerovao da film o povijesti rapa može postati takav hit. Po prvim procjenama film “Pravo iz Comptona” (Straight Outta Compton) trebao je zaraditi u prvom vikendu u američkim kinima 25 milijuna dolara bruto, što je i više nego solidno za biografsku drama s nešto manjim budžetom od 30 milijuna. No nakon sjajno posjećenih pretpremijernih projekcija, bilo je očito da će brojke biti puno veće.

Kada su objavljeni konačni rezultati, ispalo je da je film u samo tri dana zgrnuo 60 milijuna dolara s uvjerljivo najvećim prosjekom zarade po kinu. Ovog vikenda opet je bio na prvom mjestu, ostavivši iza sebe “Nemoguću misiju 5” i sve nove premijerne filmove: bruto zarada je sada već 110 milijuna dolara, što uspijeva samo megahitovima.

Naslov prema albumu

Kompanija Universal nemalo je zatečena ovakvim razvojem događaja, ovo joj je financijski najpoticajnija sezona u povijesti (“Jurski svijet” i “Brzi i žestoki 7” probili su se na treće odnosno peto mjesto najvećih hitova svih vremena, crtić “Malci” će uskoro preko milijarde dolara bruto, a “Pedeset nijansi sive” su prešli pola milijarde), pa njezini šefovi nisu očekivali da će im i filmovi srednjeg budžeta ostvariti takav promet. Film je krenuo u distribuciju u premalenom broju kina, planovi za međunarodni plasman su kaotični, a mnoge zemlje - pa ni Hrvatska - nemaju datum premijere.

Hoće li “Pravo iz Comptona” i izvan Amerike biti takav fenomen, vidjet ćemo. Dobri poznavatelji rapa znaju na što se odnosi naslov filma, tako se zvao prvi album grupe N.W.A. (kratica za “Niggaz wit’ Attitude” - u prijevodu “Crnčuge sa stavom”), objavljen 1986. U njemu se okupilo pet mladih Afroamerikanaca podrijetlom iz grada Comptona na jugu okruga Los Angelesa - Ice Cube, Dr. Dre, Easy-A, DJ Yella i MC Ren - koji su izvodili žestoku vrstu tzv. gangsta’ rapa. Njihove su pjesme svirale samo krajnje tolerantne radiopostaje, na svim drugima bili su zabranjeni zbog prostota, mizoginije, homofobije i tko zna čega sve ne. Jednom su bili uhapšeni, kada su usprkos upozorenjima na koncertu izveli pjesmu “Jebeš policiju”.

U pripremi od 2009.

Kako to često biva, grupu nije slomio pritisak društva nego ona sama sebe. Najprije je iz nje otišao Ice Cube, nezadovoljan što Easy-A ima poseban odnos s menedžerom Jerryjem Hellerom, nije požalio jer je postao uspješan glumac i solo izvođač, zatim se izdvojio i Dr. Dre i postao producent mega zvijezdama Snoop Doggu i Tupacu Shakuru, a kada je Easy-A 1995. umro od AIDS-a, grupa je prestala postojati.

Film o toj grupi pripremao se još od 2009., Ice Cube i Dr. Dre od samog su početka figurirali kao producenti, redatelj je najprije trebao biti John Singleton koji je davne 1991. potpisao provokativni “Boyz n the Hood” (u nas prikazivan kao “Žestoki momci”; u njemu je Ice Cube debitirao kao glumac), no naposljetku je odabran F. Gary Grey (među rijetkim je Afroamerikanacima koji su uspjeli potpisati holivudske blockbustere kao što su “Dobar posao u Italiji” i “Građanin opasnih namjera”), a posebna pažnja posvećena je izboru mladih glumaca koji će igrati legendarne rappere: Ice Cubea interpretira njegov vlastiti sin O’Shea Jackson, dok su osobito impresivni Jason Mitchell kao problematični Easy-A i Corey Hawkins koji igra Dr. Drea: njih dvojicu je magazin Variety upravo uvrstio na svoju tradicionalnu godišnju listu deset glumaca na koje treba obratiti pažnju, čije vrijeme tek dolazi.

U manjoj ulozi pojavljuje se Marcc Roje, on je Tupac Shakur, a ukoliko se ikad realiziraju planovi za biografski film o njemu, momak bi trebao dobiti tu ulogu.

Jedini Bijelac u ekipi je poznati karakterni glumac Paul Giamatti, koji igra dvoličnog menadžera Jerryja Hellera. Film traje skoro dva i pol sata, kritike su vrlo dobre, uostalom, kao i usmena predaja, a njegovoj promociji poprilično su doprinijeli Ice Cube koji je krajem prošle godine na svojim koncertima puštao kino najave kada to uopće još nije bilo dogovoreno, dok je Dr. Dre upravo objavio album “Compton” koji je odmah zasjeo na drugo mjesto Billoardove top liste: poznati producent nije imao samostalnog albuma još od 1999., kada se pojavio njegov “2001.

” Dosad je bilo puno dokumentaraca i igranih filmova o rap i hip hop zvijezdama, no ovo je prvi pravi biografski film napravljen s distance od skoro tri desetljeća. Naravno, govorka se i o nastavku, a planira se i projekt “Dogg Pound 4 Life”, čiji će protagonisti biti Snoop Dogg, Tupac, Daz Dillinger, Kurupt i Warren G. Nakon uspjeha “Pravo iz Comptona”, filmovi o povijesti rapa mogli bi postati novi trend.

Isprika Dr. Dre-a

Bilo je i prigovora da je film štošta toga propustio, na primjer, neugodnu epizodu iz 1991., kada je Dr. Dre pretukao rappericu i tv voditeljicu Dee Barnes.

Javila se i njegova bivša partnerica, R&B pjevačica Michel’le, s kojom ima sina Marcela, i ispričala da je njihova veza bila noćna mora. Ona se poslije preudala za Sugea Knighta, jednog od osnivača poznate glazbene tvrtke Death Row Records, koji je upravo u zatvoru, optužen da je u Comptonu ove veljače namjerno pregazio dvojicu ljudi. U filmu se stječe dojam da je policija ta koja potiče nasilje, no očito je da je na rap sceni nasilje normalna stvar. Objede na račun Dr. Dre-a posebno su neugodne za kompaniju Apple, kojoj je producent i glazbenik lani prodao slušalice Beats by Dre za 3,3 milijarde dolara. Nakon što se Dr. Dre ispričao za svoje nekadašnje grijehe u New York Timesu i Rolling Stoneu, javio se Appleov glasnogovornik i potpuno ga podržao, tvrdeći da je on danas “uzoran obiteljski čovjek”. Zašto li mu onda predbacuju da su mu na albumu “Compton” pjesme i dalje mizoginične, a u jednoj od njih, duetu s Eminemom “Medicine Man”, čak tolerira silovanje?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 17:08