U 74. GODINI

PREMINUO JEDAN OD NAŠIH NAJBOLJIH SNIMATELJA Andrija Pivčević ostavio je vrlo bogat opus

 
Andrija Pivčević
 Mario Todorić / HANZA media

Jedan od najvećih televizijskih i filmskih snimatelja Andrija Pivčević preminuo je 21. listopada u 74. godini, ostavivši iza sebe bogat opus radova u amaterskom i profesionalnom filmu.

"Napustio nas je naš dragi član, vrhunski snimatelj, meštar profesionalnog i amaterskog filma i voljeni prijatelj, šjor Andrija Pivčević. Dragi šjor Andrija, hvala ti za sve, puno ćeš nam nedostajati", poručili su iz Kino kluba Split, a prenosi Hrvatski audiovizualni centar.

Andrija Pivčević rođen je u Gatima pokraj Omiša i već se s 18 godina angažirao u splitskome Kino klubu, gdje je od 1962. do 1968. snimao amaterske filmove za splitski krug kinoamatera, pa mu je 1970. godine dodijeljena titula majstora amaterskoga filma.

Split, 170619. 
Galerija umjetnina Split. 
Dodjela nagrada Slobodne Dalmacije za 2019. godinu u podrucju umjetnosti, znanosti i novinarstva.
Na fotografiji: Andrija Pivcevic , dobitnik nagrade Emanuel Vidovic za zivotno djelo u podrucju umjetnosti.
Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX
Božidar Vukičević / CROPIX
Andrija Pivčević, dobitnik nagrade Emanuel Vidović za životno djelo u području umjetnosti

Prve profesionalne kratkometražne filmove snima od 1967., a kao direktor fotografije radio je na nizu dugometražnih igranih filmova.

Među njima su "Ludi dani" (Nikola Babić, 1977.), "Medeni mjesec" (Nikola Babić, 1983.), "Crveni i crni" (Miroslav Mikuljan, 1985.), "Večernja zvona" (Lordan Zafranović, 1986.), "Haloa, praznik kurvi" (Lordan Zafranović, 1988.), "Povratak Katarine Kožul" (Slobodan Praljak, 1989.) i "Kuća na pijesku" (Ivan Martinac, 1985.).

Kako je svojedobno pisala Slobodna Dalmacija, upravo Pivčević otkrio je Anu Sasso kad je u foto-studiju svojega prijatelja u centru Splita ugledao njezinu sliku i angažirao je za reklamu čiji je bio autor. Radi se o poznatoj reklami za sok Pipi, za čijeg se prikazivanja sve zaustavljalo, a nakon koje su Anini stas i ljepota ušli u legendu.

Split, 231012.
Istina o soku Pipi.
Zelimir Basic i dizajner Ivo Juric iznijeli istinu kako je nastalo najpopularnije gazirano pice Pipi proizvedeno 1967 godine u Dalmacijavinu u Splitu. Ivo Juric je dizajnirao bocicu, etiketu i znacku za Pipi.
Na slici:  Vlasta, Ana Sasso i Asja modeli u reklami.
Foto: Jadran Babic / CROPIX
Jadran Babić / CROPIX
Vlasta Tolić, Ana Sasso i Asja Brešan

Pivčević je dobitnik nagrade 'Emanuel Vidović' za životno djelo u području umjetnosti.

Uz Kino klub Split, sudjelovao u digitalizaciji i restauraciji "Kuće na pijesku" koja se prikazala u splitskoj Kinoteci Zlatna vrata u srpnju ove godine te u zagrebačkom Kinu Tuškanac u rujnu. Film će biti dostupan i na službenoj stranici Ivana Martinca, najavljeno je iz HAVC-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 18:50