RESTAURACIJA

ŠESTOMJESEČNI MONITORING ORLANDOVA STUPA POKAZAO POMAKE U KONSTRUKCIJI 'U lipnju 2020. ćemo raspolagati s konkretnim podacima...'

 Tonči Plazibat / CROPIX

Voditeljica monitoringa Orlandova stupa u Dubrovniku Vinka Marinković iz Hrvatskoga restauratorskog zavoda izjavila je kako je dosadašnji šestomjesečni monitoring pokazao pomake u konstrukciji stupa, ali prvi će se konkretni znanstveni rezultati znati u lipnju 2020., kad se zaokruži jednogodišnji ciklus.

Marinković je u ponedjeljak na završnoj konferenciji za medije povodom "Orlandove godine 2019." rekla kako se još uvijek ne može točno reći o kolikim je pomacima riječ niti o njihovim utjecajima na konstrukciju.

"Postavili smo na pukotine šest senzora uz jedan kontrolni, kako bi smo promatrali dinamiku širenja vertikalnih pukotina te tako uspostavili međuodnos dosadašnjih oštećenja. Pomaci i temperatura snimaju se svakih sat vremena. Potrebno nam je proći najmanje jednogodišnji ciklus, kako bi se izmijenile sve ekstremne ljetne i zimske temperature. Tek onda ćemo u lipnju 2020. raspolagati s konkretnim podacima koje treba analizirati, izvući zaključak pa dati prijedlog konačne restauracije“, istaknula je Marinković.

Dodala je kako tijek obnove ovisi o stupnju i uzrocima oštećenja, što će se dobiti nakon dijagnostike.

"Još ne možemo reći hoće li se restauracija moći obaviti 'in situ' ili će se morati demontirati. Iz analize ćemo onda znati i treba li postavljati repliku", rekla je Marinković.

Zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić podsjetila je na niz aktivnosti kojima je Dubrovnik obilježio "Orlandovu godinu 2019.", odnosno 600. obljetnicu postavljanja Orlandova stupa.

"Od 23 prijavljena projekta u program smo uvrstili njih 14, za što smo iz proračuna izdvojili 452 tisuće kuna. Hvala svim udrugama, sportskim društvima, vrtićima, školama i institucijama koji su sudjelovali ili su se svojim programima pridružili proslavi. Najviše me veseli što smo djeci pokazali koliko je Orlando važan svim generacijama kao simbol Dubrovnika", rekla je Tepšić.

U godini kada Grad Dubrovnik posebnim cjelogodišnjim programom obilježava 600. obljetnicu postavljanja Orlandovog stupa počeo je i složeni postupak monitoringa pukotina, što je preduvjet budućih radova na sanaciji oštećenja na stupu.

Zaštitna skela oko Orlandovog stupa postavljena je u siječnju s ciljem dvogodišnjeg monitoringa postojećih pukotina i umanjenja rizika od nastanka daljnjih oštećenja. Uslijedio je postupak nabave uređaja za mjerenje pomaka te njihovo laboratorijsko testiranje. U lipnju su mjerni uređaji montirani i aktivirani in situ, dok je očitanje podataka provedeno u listopadu.

Monitoring se provodi u suradnji Hrvatskoga restauratorskog zavoda (HRZ) i Laboratorija za ispitivanje konstrukcija Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a projekt sanacije oštećenja povjeren je HRZ-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:34