KULTURNA POLITIKA

Šipuš uvažio mišljenje muzealaca, muzeji neće moći biti trgovačka društva

 Bruno Konjević/CROPIX

Ministarstvo kulture odustalo je od namjere da se muzejima omoguži da djeluju kao trgovačka društva, a stručna muzejska zvanja že se definirati prema ICOM -ovoj klasifikaciji.

To je na neki način i pobjeda povjesničara umjetnosti Zvonka Makovića i dijela muzealaca koji su prijednog Zakona o muzejima smatrali lošim. Ponajviše stavku da se muzej definira kao trgovačko društvo.

Ministarstvo že do kraja tjedna u javnu raspravu uputiti nacrt konačnog prijedloga novog Zakona o muzejima, najavio je na tematskoj sjednici saborskog Odbora za kulturu ministar kulture Berislav Šipuš.

Ministarstvo kulture radilo je taj zakon i bez valjane procedure, kaže Maković, poslao ga na adresu Vlade i Sabora.

- Nije provedena valjana rasprava pa smo preko Društva povjesničara umjetnosti potaknuli rasprave i tribine - dodaje Maković.

Prijedlog zakona vražen je nakon prvog čitanja na doradu.

- Izabrana je radna grupa koja je radila na tome. Održavane su rasprave i polemike, a sve je to dobro za izradu zakona. Tematska sjednica saborskog odbora dokaz je da je struka bila u pravu kada se pozivala na demokratska prava na javnost i stručnost. Mi smo jučer inzistirali na tome da se definira institucija muzeja i muzejske djelatnosti u skladu s temeljnom definicijom ICOM-a - kaže Maković.

Sve je to, dodaje Maković, “samo dokaz da smo bili u pravu”.

- Adminstrativnim putem Ministarstvo kulture gotovo je naštetilo muzejskoj struci i baštinskoj djelatnosti - rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 18:19