IZVANA IZGLEDA NETAKNUTA

SIRIŠČEVIĆ 'Napukle su betonske grede koje drže strop dvorane Lisinski'

 

Kolika su oštećenja na Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog još se ne zna. Izvana dvorana izgleda netaknuta.

Dražen Siriščević, ravnatelj Dvorane, kaže: ”U ponedjeljak ujutro smo prošli sve i dvorana nije ostala potresom netaknuta. Napuklo je dosta zidova, najviše su stradali uredi, tzv. aneks, tu je dosta šute po hodnicima i po uredima koja je popadala sa stropova.”

No, najveći problem je u velikoj dvorani: “Primijetili smo napukline na stropu, na betonskim gredama. Zatražili smo da statičari dođu provjeriti. Sva sjedala dvorane su prekrivena šutom i prahom koji je pao s visećih stropova, s vrha. Dobar dio sjedala je posve bijel. Ne znam koliko su oštećeni ovjesi na kojima su reflektori i veliki razglas, to će trebati pregledati stručnjaci.”

Ostali su iznenađeni vidjevši da se cijela konstrukcija pozornice pomaknula za dva centimetra. “Pozornica je vibrirala i odmakla se od zida.”

Bista Lisinskog, rad Vojina Bakića, umalo je pala s postolja

Orgulje se nisu usudili otvarati bez stručnjaka.

“Pretpostavka je da s cijevima neće biti najbolje. Cijevi orgulja na Akademiji su porušene. Čekamo tvrtku koja nam održava orgulje da ih oni otvore, jer bojimo se da bismo mi otvaranjem napravili još veću štetu.”

Kristalni lusteri dvorane nisu razbijeni, tek su neznatno oštećeni. “Dva tri komadića od nečega je palo, ništa dramatično …”

Bista Vatroslava Lisinskog, rad Vojina Bakića, ostala je čitava, ali je za centimetar izbjegla pasti s postolja. “Masivna je, teška, u potresu se pomaknula s postolja, došla do samog ruba postolja. Da je potres potrajao dvije sekunde duže, pala bi s postolja. Prema tome: Lisinski je na rubu, al se ne da!”, zaključio je Siriščević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 16:51