ZAGREBAČKO PROLJEĆE ATELJEA

Slikari, kipari i dizajneri omogućujugrađanima razgled svojih ateljea

Prvo izdanje Zagrebačkog proljeća ateljea , osmišljeno po uzoru na Noć muzeja, Noć kazališta i slična događanja, održava se od 17. do 21. travnja, a riječ je o danima otvorenih vrata umjetničkih atelja, koje zajednički organiziraju HDLU i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, uz podršku Ministarstva kulture.

- Ovo je način da građani steknu uvid u različite načine života umjetnika koji žive u ovome grade i da im se približe, i to ne samo u institucionalnim sredinama, već u intimnom okruženju - objašnjava Gaella Gottwald, ravnateljica HDLU.

Na danima otvorenih vrata sudjeluje 35 ateljea, a osim gradskih i privatnih prostora, sudjeluju i institucionalni ateljei, poput Hrvatskog restauratorskog zavoda i Ateljea Meštrović, kao i svjetski unikatan Antimuzej Vladimira Dodiga Trokuta. Neki od sudionika su kipar Ivan Kožarić, slikari Tomislav Buntak, Stipan Tadić, Stjepan Šandrk, Josip Zanki, Ivona Jurić i Monika Meglić, modna dizajnerica Milena Rogulj, filmski animator Ivan Šivak i drugi.

Svi umjetnici koji nemaju vlastiti atelje moći će tijekom ova četiri dana izlagati u ateljeu Hrvatske pošte, gdje će se održati izložba pod nazivom “Realna situacija” čiji je cilj da se apelira na Grad kako bi se pronašla lokacija na kojoj bi se mogli smjestiti novi ateljei.

Zagrebačko proljeće ateljea zamišljeno je kao bijenalna manifestacija, u planu je i partnerstvo s pariškim izdanjem, kao i širenje manifestacije na cijelu Hrvatsku, a jednom umjetniku, kojega će izabrati peteročlani žiri, slijedi i nagrada: samostalna izložba u galeriji Futura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 05:24