POSLJEDICE POTRESA

Šteta na kulturnim objektima u Zagrebu je oko 140 milijuna kuna

Najteže su stradali MUO, Arheološki i Prirodoslovni muzej, Umjetnički paviljon, Kazalište Komedija...
 Marko Todorov / CROPIX

Prema prvim procjenama, šteta od potresa u gradskim kulturnim objektima iznosi oko 140 milijuna kuna, istaknula je jučer pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu Milana Vuković Runjić.

Svih 39 ustanova, kojima je Grad samostalni ili dijelom osnivač, prijavilo je štetu nastalu potresom na ukupno 91 objektu i prostoru.

- Od 29 objekata i prostora, devet ih je označeno žutom bojom, a djelomično crvenom i Hrvatski školski muzej. Za njih 18 šteta je veća 500 tisuća kuna, a za 73 manja od toga, što je dobra vijest jer će te ustanove moći same i uz našu pomoć krenuti u sanaciju štete - kaže pročelnica.

Kao najteže stradale izdvojila je Muzej za umjetnost i obrt, Arheološki muzej, Hrvatski prirodoslovni muzej, Umjetnički paviljon, Kazalište Komediju, Knjižnicu Marije Jurić Zagorke i Hrvatski školski muzej.

Kako bi se zaštitila ugrožena i oštećena muzejska građa, pregovara se sa Zagrebačkim velesajmom koji bi mogao osigurati dostatnu kvadraturu za njezinu pohranu. Za najteže oštećene objekte trebat će sufinanciranje iz europskih fondova gdje bi se mogla napraviti alokacija unutar postojećih područja u financijskoj perspektivi između 2021. i 2027. za obnovu objekata kulturne baštine, za što će politika EU biti fleksibilnija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 21:46