IZNENAĐENJE

ŠTO SE ZNA O NOVOM MINISTRU KULTURE? Dio uglednih kulturnih djelatnika u potpunoj nevjerici, dio nije čuo za njega

Visković: 'Kakve veze uopće ovaj čovjek ima s kulturom?'
 Damir Krajač / EPH

Kao kandidat s devetog mjesta na izbornoj listi za VI. izbornu jedinicu Domoljubne koalicije, uz podršku gradskog zagrebačkog odbora HDZ-a novi ministar kulture na popisu premijera Oreškovića sutra bi, ako dobije potvrdu Sabora, postao povjesničar dr. sc. Zlatko Hasanbegović.

Osim što je poznat kao povjesničar uže specijaliziran za odnos modernih hrvatskih nacionalnih ideologija, napose pravaštva i njegovih izdanaka, prema islamu i muslimanima u Bosni i Hercegovini u 19. i 20. stoljeću, te znanstveni suradnik u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar i kao glavni urednik institutovog časopisa 'Pilar', malo je dostupnih informacija po kojima bi ga mogli procijeniti je li dovoljno stručan za vođenje kompleksnog resora kulture koji, osim održavanja kakve-takve tekuće umjetničke produkcije, mora voditi i sveobuhvatnu brigu o stanju kulturne baštine. Dakako, učinkovito funkcioniranje Ministarstva ovisi o ljudima na koje će se ministar oslanjati, a o njima se još ništa ne zna.

Hasanbegović nije poznat u hodnicima Ministarstva kulture. Tamo se očekivalo da će taj resor pripasti Jasenu Mesiću, no on je od toga navodno odustao zbog privatnih razloga. Velimir Visković, urednik u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža, vijest o Hasanbegoviću kao kandidatu za ministra kulture na svojoj Facebook stranici oštro je komentirao: "Ajde što je ustaša, ali kakve veze uopće ovaj čovjek ima s kulturom?! Izaberu li ga, to će biti otvoreno ruganje svima koji se u Hrvatskoj bave kulturom!"





Ajde što je ustaša, ali kakve veze uopće ovaj čovjek ima s kulturom?! Izaberu li ga, to će biti otvoreno ruganje svima koji se u Hrvatskoj bave kulturom!

Posted by Velimir Visković on Thursday, January 21, 2016




Istaknuti pojedinci s područja kulturne djelatnosti, koje smo kontaktirali, odustali su od komentiranja, ispričavši se kako uopće ne poznaju novog kandidata i ne znaju ništa o njemu. I neki od povjesničara Hasanbegovićeve generacije (Zagreb, 1973.), koje smo kontaktirali, iako ga poznaju, bili su iznenađeni tim izborom.

Očito, prilikom kadroviranja u ovom niz godina proračunski žestoko zanemarivanom resoru, ovoga puta nije se vodilo stručnim kriterijima, već isključivo političkim (bez obzira na višestruko najavljivanu "vladu stručnjaka"). Političke preference dr. Zlatka Hasanbegovića vidljive su već letimičnim pretraživanjem informacija dostupnih na internetu: prije dvadeset godina bio je aktivan član Mladeži Hrvatske čiste stranke prava. Kako stoji na njihovim stranicama , "prijelazom dr. sc. Zlatka Hasanbegovića 1996. godine iz Hrvatskog oslobodilačkog pokreta u Hrvatsku čistu stranku prava, i njegovim preuzimanjem vodstva Mladeži, Hrvatska starčevićanska pravaška mladež organizacijski jača, dobiva na svojoj snazi i značaju. U samo godinu dana utemeljen je cijeli niz županijskih vijeća, podružnica i ogranaka Hrvatske starčevićanske pravaške mladeži u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Na II. Općem saboru Hrvatske čiste stranke prava, 26. listopada 1996. godine, mladež Hrvatske čiste stranke prava i službeno mijenja ime u Hrvatsku starčevićansku mladež".

Zlatan Hasanbegović predsjednik je Nadzornog odbora Počasnoga blajburškog voda i suradnik različitih inicijativa za utvrđivanje žrtava poratnog komunističkog terora, posebice među muslimanima u Bosni i Hercegovini te član Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Zagreb. Na YouTubeu se može pogledati njegov govor koji je održao na komemoraciji u Bleiburgu 2012. godine.

Kako je zabilježio Glas Koncila , Hasanbegović je 2013. bio aktivan član inicijative 'U ime obitelji' Željke Markić za referendum o unošenju odredbe u Hrvatski ustav po kojem je brak jedino životna zajednica žene i muškarca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:10