VOX FEMINAE FESTIVAL

Superjunakinje nam trebaju kao podsjetnik da se i same možemo boriti s neprijateljima

- Kao i mnoge žene i muškarci moje generacije, i ja sam odrasla uz Lyndu Carter i TV seriju “Wonder Woman”. Bile su to kasne sedamdesete i imala sam prijateljice koje bi se godinu za godinom za Halloween maskirale u Wonder Woman jer je bilo tako malo drugih opcija za djevojčice - kaže Kristy Guevara-Flanagan, redateljica filma “Wonder Women - Neispričana priča američkih superjunakinja” kojim se večeras u kinu Europa otvara Vox Feminae Festival.

Ovaj dokumentarac nastao je proučavanjem strip junakinje Wonder Woman, od 40-ih godina kada je njen tvorac William Moulton Marston stvorio jak, ali istovremeno i seksi ženski lik u žanru u kojem tradicionalno dominiraju muškarci.

- Dočekali smo da se napokon pojavi netko moćniji od odraslih - kaže u filmu poznata novinarka i feministica Gloria Steinem. Guevara-Flanagan kroz priču o Wonder Woman prikazuje i kako su se ženske uloge - ne samo u stripu - mijenjale kroz narativ ikoničkih superjunakinja: od Batwoman i Lois Lane, do mišićave Sarah Connor u “Terminatoru 2” i neustrašive Buffy, ubojice vampira, dok velik dio posvećuje i ulozi koju je popularna kultura odigrala u afirmaciji feminističkog pokreta.

Među sugovornicama je i Kathleen Hanna, liderica benda Bikini Kill, koja objašnjava kako su ženske junakinje utjecale na nastanak riot grrrl pokreta, a scena u kojoj komentira svojatanje slogana “girl power” od strane Spice Girls jedna je od najboljih u cijelom filmu.

- Svima trebaju superjunakinje, i to prvenstveno kao podsjetnik da se u životu same suočimo s “neprijateljima”, a ne da čekamo da budemo spašene - ističe redateljica, a odlično pitanje postavlja i jedna protagonistica: bi li se Harry Potter tako “uhvatio” da je kojim slučajem bio - Harriette?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 19:24