NAJIŠČEKIVANIJA NOĆ U LOS ANGELESU

SVE JE SPREMNO ZA OSCARE Prošlogodišnji laureati dodjeljivat će kipiće. Svaki uzvanik dobit će dar vrijedan 100.000 američkih dolara

Frances McDormand, Gary Oldman, Meryl Streep
 REUTERS

Dosadašnje dvije velike dodjele filmskih nagrada obilježile su zvijezde odjevene u crno, slavni s bijelim ružama u rukama, moćni govori, značke na reverima i sve to kao potpora Times Up i Me Too pokretima pa se od najprestižnije i jubilarne 90. dodjele Oscara očekuje još stepenica više.

Kao i obično, uoči dodjele, čitav je niz pikanterija vezanih uz Oscare, ali i predviđanja pobjednika koji će sa sobom ponijeti zlatni kipić, s time da su neke kategorije gotovo pa sigurne. Ceremonija će se ove godine, kao i svaki put dosad, odigrati u Dolby Theatre Centru u Los Angelesu, a iako se inače održava krajem veljače, ovaj put datum je 4. ožujka kako se ne bi kosila s ovogodišnjim Zimskim olimpijskim igrama u Koreji.

Komentari

Komičar Jimmy Kimmel vratit će se drugi put za redom u ulogu voditelja, čime je dobio čast biti prva osoba kojoj je to pošlo za rukom dvije godine uzastopce nakon Billyja Cristala, koji je Oscare vodio 1997. i 1998. godine. Već sad Kimmel putem društvenih mreža zbija šale vezane uz samu dodjelu.

Prošlogodišnji pobjednici uručivat će nagrade ovogodišnjim laureatima, ali s toga popisa izbačen je Casey Affleck, koji je suočen s optužbama za seksualno uznemiravanje još iz 2010., pa njegovo pojavljivanje na pozornici u osjetljivim vremenima poput ovih nikako ne bi bilo poželjno.

Svi nominirani za najbolju autorsku pjesmu bit će izvođači u revijalnom dijelu pa će tako svoje hitove izvesti Mary J. Blige, Common i Andra Day, Sufjan Stevens, Keala Settle te Gael Garcia Bernal, Natalia Lafourcade i Miguel.

Kad su u pitanju nominacije, po broju uvjerljivo vodi film “Oblik vode” s čak njih 13, iako time nije zabilježio rekord. Drugi po redu je “Dunkirk” s osam nominacija, a “Tri plakata izvan grada” ima njih sedam. Međutim, neke su kategorije gotovo pa sigurne te bi tako prestižni kipić trebao doći u ruke glumcu i redatelju koji Oscara definitivno već godinama zaslužuju. Riječ je o Garyju Oldmanu koji bi Oscara trebao dobiti za najboljeg glavnoga glumca za ulogu Winstona Churchilla u “Prijelomnom času”, dok Oscar za najboljeg redatelja svi vide u rukama meksičkog redatelja Guillerma del Tora, koji je režirao “Oblik vode”. Obojica svojim ulogama i filmovima oduševljavaju publiku posljednjih 20 godina, no Oscar im uporno izmiče iz ruku.

Iznenađenja

Iako u kategoriji za najbolju glavnu glumicu situacija nije toliko čista, logičnim bi slijedom Oscar mogao doći u ruke Frances McDormand za film “Tri plakata izvan grada”, s obzirom na to da struka, kritika, ali i publika njezinu izvedbu smatraju ipak za klasu boljom od ostalih nominiranih, pa čak i od Meryl Streep u “Novinama” ili, pak, mlade Margot Robbie u filmu “Ja, Tonya”.

Kad je animirani film u pitanju, Pixarov “Coco” uvjerljivo vodi na kladionicama. Ipak, s dodjele nitko od nominiranih neće otići praznih ruku jer poklon-paket, svojevrsna utješna nagrada koju sa sobom svi odnose kući, vrijedi više od 100.000 dolara. Velikodušni pokloni tako su, između ostaloga, 12-dnevna putovanja u Tanzaniju, Grčku, Zanzibar ili na Havaje te dijamantne ogrlice.

Uz to idu i dosad uobičajene stvari, poput treninga s osobnim trenerom, vitamina za mršavljenje, kozmetičkih i zubarskih tretmana. U vrećicama će se naći i lokalno uzgojene naranče, slatkiši i razna pića te organske, veganske lizalice, sirup od javora, posebne limunade i biljni čajevi. Također će dobiti čeličnu, vakuumsku kutiju za ručak, kuharicu i bočicu za vodu koja se može nositi na podlaktici.

A u jeku Time’s Up i Me Too pokreta, za obranu od napasnika, poznati će dobiti i sprej za samoobranu na bazi papra, a od znoja ispod pazuha će ih zaštititi flasteri kreirani za to. Među darovima se nalazi i tečaj na kojemu će naučiti “kako smanjiti loše uspomene”, dječja knjiga za “osnaživanje mladih djevojaka da vole svoje jedinstvene fizičke odlike” te kutija sa 199 karata ukrašenih “pozitivnim djelima i citatima”. Oprema za prikupljanje sline pomoći će im da doznaju više o svojim genima, a od svjetske organizacije za zaštitu životinja PETA dobit će “bombu za kupanje” crvenu poput krvi koja nije testirana na životinjama te je veganska.

Nakon što su prošle dodjele obilježile afere vezane uz spolnu diskriminaciju, s naglaskom na slabije plaćene uloge žena, ali i navodnu diskriminaciju tamnoputih glumaca, ove je godine, doduše neznatno, povećan postotak žena, ali i nebijelih članova glasačkoga tijela Akademije. Tako se postotak žena s 27 popeo na 28 posto, a tamnoputih članova s 12 na 13 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:37