HDLU

TONKO MAROEVIĆ O NATJEČAJU ZA SPORNI SPOMENIK 'Žao mi je da postoji takva sličnost. No, Bašić sasvim sigurno nije kopirao'

Tonko Maroević
 Mario Todorić / CROPIX

“Žao mi je da se takva slučajnost, koja je neosporna, dogodila. Siguran sam isto tako da čovjek integriteta i veličine Nikole Bašića ne bi nikada ništa kopirao, da su se stvari naprosto poklopile”, govori Tonko Maroević.

Ovaj je povjesničar umjetnosti i pjesnik bio predsjednik žirija koji je odlučivao o najboljem spomeniku za likovno rješenje spomen-obilježja za groblja žrtava iz Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja. Naime, prvu je nagradu odnio rad poznatog arhitekta, autora “Morskih orgulja” i “Pozdrava Suncu”, no, kako je otkrio Jutarnji list, spomenik jako nalikuje onom koji je podignut u New Yorku 1973.

Naziv skulpture je “East West Gate”, njezin je autor Yuyu Yang, a okrugli monolit koji je dio skulpture ima i ogledalo u kojemu se ogleda Wall Street. Riječ je o kvadratu iz kojeg “izlazi” krug. I sam Bašić je rekao da je u šoku nakon što je vidio koliko skulptura nalikuje, a sada isto tvrdi i Maroević. “Danas, u postmodernom društvu, nakon bijelog na bijelom, kada se čini da je sve već viđeno, teško je izbjeći da postoje sličnosti u bilo kojem kontekstu. Žao mi je zato i što je publika prepoznala Bašićev rad, sjajno je prepoznat u javnosti, i reakcije su bile sjajne. Spomenik se može izvesti u različitim veličinama i u varijantama”, kaže, dalje, Maroević.

Inače se svih jedanaest radova pozvanih na ovaj natječaj, koji organizira Ministarstvo branitelja, uključujući ovaj Nikole Bašića i njegovog tima, može pogledati na izložbi koja traje do 26. siječnja u Galeriji Bačva HDLU. Jedan od članova žirija bio je i arhitekt Branko Kincl, no on nije želio komentirati natječaj i sličnost dvaju spomenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:25