ZVIJEZDA U METROPOLI

U GOSTE DOLAZI TRAŽENI SVJETSKI PIJANIST Karizmatični Nizozemac briljantne tehnike sviranja nastupit će sa Zagrebačkom filharmonijom

 Marko Todorov / CROPIX

Andrew von Oeyen - trenutno jedan od najtraženijih svjetskih pijanista 25. listopada nastupit će u Zagrebu sa Zagrebačkom filharmonijom. Karizmatični Nizozemac izvanredne tehnike sviranja nastupa na najprestižnijim svjetskim pozornicama, a zagrebačka će publika ovog petka imati jedinstvenu priliku čuti ovu istinsku pijanističku zvijezdu na djelu.

Pod ravnanjem maestra Leoša Svarovskog koncertna večer započinje uvertirom skladatelja Felixa Mendelssohna, Die schone Melusine dok će svoje glazbeno finale imati izvedbom skladbe Dvorakove 9. simfonije u e-molu „Iz Novog svijeta“. Bit će to glazbeno finale u pravom smislu riječ jer se upravo simfonija Iz Novog svijeta smatra jednom od najpopularnijih simfonija u povijesti glazbe, a ujedno i prvom simfonijom u svemiru jer je njezinu snimku astronaut Neil Armstrong nosio na svoju legendarnu misiju Apollo 11 koja je završila jednako povijesnim slijetanjem na Mjesec 1969. godine.

Leoš Svarovsky otprije je poznat zagrebačkoj publici, a predvodit će Zagrebačku filharmoniju na ovotjednom „glazbenom putovanju“. Maestro Svarovsky ugledni je dirigent, dobitnik mnogobrojnih nagrada, i jedan od rijetkih dirigenata koji se može pohvaliti impresivnom diskografijom od čak dvadeset četiri različite diskografske etikete, kao i turnejama širom svijeta.

Solistički dio pripada jednom od najuzbudljivijih pijanista današnjice Andrewu von Oeyenu. Pijanistu koji je svoj debitantski nastup imao u dobi od 16 godina s, ni manje ni više, nego Losangeleskom filharmonijom. Zbog svoje briljantne tehnike sviranja i inspirirajućih interpretacija najzahtjevnijih klavirskih djela, njegova zvijezda na pijanističkom nebu već odavno sjaji najvećim sjajem.

Zagrebačka publika imat će priliku prisustvovati i uživati u nastupu ovog impresivnog umjetnika, izvedbom 2. koncerta za klavir i orkestar u f-molu, op. 21 Frédérica Chopina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 10:29