NASTAVLJA SE NIZ

UGROŽENA POVIJESNA GRAĐEVINA Novi vlasnici žele srušiti slavnu 'kolibu' Franka Lloyda Wrighta unatoč protivljenju građana

 
Frank Lloyd Wright
 Getty

Novi vlasnici kolibe koju je projektirao Frank Lloyd Wright u predgrađu Chicaga Glencoeu zatražili su dozvolu za rušenje tog 106 godina starog zdanja, potvrdile su lokalne vlasti.

Wright, najveći američki arhitekt, projektirao je Sherman Booth Cottage 1913.

Udruga za zaštitu znamenitosti savezne države Illinois uvrstila je kolibu na listu najugroženijih povijesnih građevina kojima prijeti rušenje radi izgradnje novih kuća.

Sruši li se, bit će to drugi puta u posljednje dvije godine da je nestalo neko djelo slavnog arhitekta.

Prošle je godine sravnjena Wrightova zgrada u Whitefishu u Montani nakon što je propala prodaja građevine koja je 1958. bila bolnica, zatim banka i na kraju poslovna zgrada.

"Unatoč snažnom protivljenju udruga i građana, mogući gubitak te Wrightove kuće bio bi strašan udarac arhitektonskom naslijeđu Glencoea", rekao je predsjednik Povijesnog društva Eddis Goodale.

Wright, koji je umro 1959., u ranim je fazama duge i plodne karijere radio u Chicagu i Oak Parku. Među njegovim remek djelima su hram na sveučilištu Oak Park i kuća Robie u Chicagu, obnovljeni prošle godine, i njujorški muzej Guggenheim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:08