U 87. GODINI

UMRO JE JEDAN OD NAJVAŽNIJIH HRVATSKIH ARHITEKATA Nikola Filipović najpoznatiji je po projektu hotela Dubrovnik u centru Zagreba i zgradi INA-e

 
 Berislava Picek / CROPIX

U 87. godini u Zagrebu je umro jedan od vodećih hrvatskih arhitekata Nikola Filipović, javnosti najpoznatiji po projektu hotela Dubrovnik II u zagrebačkoj Gajevoj ulici te zgrade INA-e u Šubićevoj.

Zagreb, 200913.
Gajeva ulica.
Svecano otvorenje preuredjenog dijela Hotela Dubrovnik. Obnova je trajala dvije godine i za nju je utroseno gotovo 20 milijuna kuna.
Na fotografiji: preuredjeni ulaz u hotel.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

Uz ta dva projekta upamćen je i po dogradnji Dinamova stadiona (s Brankom Kinclom), poslovnoj zgradi WMD u Vukovarskoj ulici (s Davorkom Križ-Filipović), te drugim prepoznatljivim vizurama u Zagrebu kao što su Sportsko-rekreacijski centar Šalata ili stambena zgrada u Zamenhofovoj ulici.

Rođen je 1934. u Zagrebu, gdje je diplomirao na Arhitektonskom fakultetu, te na njemu, do umirovljenja, radio kao profesor. Započeo je 1960-ih kao suradnik u Majstorskoj radionici Drage Iblera i Drage Galića (1966–67), a svoj najpoznatiji projekt, interpolaciju hotela Dubrovnik s ostakljenom fasadom, izveo je sa svojom tadašnjom suprugom Ines Filipović. Dobitnik je Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo 2008. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 21:26