NIKAD VIĐENI PICASSO

UNUK ČUVAO ARHIVSKO BLAGO Stotine fotografija otkrivaju pravo lice Pabla Picassa

 Central Press/Getty Images / Central Press/Getty Images

NEW YORK Stotine prethodno neobjavljenih fotografija te privatni filmovi obitelji i prijatelja trebali bi pružiti pogled iz nove perspektivu na život i djelo velikog Pabla Picassa.

Nevjerojatnu osobnu arhivu velikog majstora po prvi je put javnosti predstavio njegov unuk, Bernard-Ruiz Picasso.

'To je hrpetina od stotina i stotina fotografija koje nikad prije nisu viđene. Ima ih iz svih perioda – fascinantne su kad ih usporedite s pojedinim slikama ili događajima u Picassovom životu. Govore puno toga o njegovom životu. Stvarno zadivljujuće', izjavio je Sir John Richardson, 90-godišnji povjesničar umjetnosti koji je svojedobno bio dobar prijatelj Pabla Picassa.

U objavljenoj arhivi nalaze se i fotografije koje se umjetniku poslužile kao inspiracija za mnoga djela. Mnoštvo je fotografija na kojima se nalaze žene koje su obilježile umjetnikov život – od prve supruge Olge do slavne ljubavnice Dore Maar.

Richardson je odabrao neke fotografije, zajedno sa slikama, crtežima i skulpturama, kako bi pripremio veliku izložbu Picasso i kamera koja upravo traje u njujorškoj Gagosian galeriji.

Upitan zašto fotografije nisu objavljene prije više od 40 godina, nakon što je Picasso umro, Richardson dogovara: 'Vrlo sam blizak s njegovim unukom, Bernardom, a on je vrlo strastven kad je u pitanju fotografska umjetnost. Dugo sam razgovarao s njim prije nego li je priznao da ima neke neobjavljene fotografije koji bi mogle biti zanimljive'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 11:42