ZVIJEZDE IZ BiH

UPOZNAJTE ČIKU I STIHOMIRA Reperi Helem nejse bit će predgrupa Edi Maajci: 'Nije bilo posla, morali smo ga izmisliti. Sad smo najslušaniji u zemlji'

 
Helem nejse

Nakon Ede Maajke, Dubioze kolektiva, Frenkija i Sassje, novi hit reperi koji dolaze iz BiH te imaju potencijal puniti i hrvatske koncertne dvorane su Helem nejse.

U glazbenom smislu oni su mješavina mnogo žanrova s naglaskom na hip hop, a općenito gledano i mnogo više od toga - “sarajevska omladinska organizacija koja se bavi muzičkom, radijskom i teatarskom produkcijom”. Uskoro prvi put sviraju u Zagrebu, konkretno kao predgrupa 16. studenoga na velikom koncertu Ede Maajke u Domu sportova.

Pravim imenima Admir Čular i Amer Čanković, a “lažnim” Čika Gagara i Stihomir Klepić, Helem nejse priču su počeli prije četiri godine, kad su pokrenuli istoimenu radijsku emisiju. Zbog velike stope nezaposlenosti nisu imali izbora, nego izmisliti nešto čime će se baviti. Ušli su u eter, a danas imaju najslušaniju radijsku emisiju u Bosni i Hercegovini.

Predstava po emisiji

- Emisija je mozaičnog tipa, a uvijek idemo uživo. Termin nam je nedjeljom u 22 sata. To je simbolično iz dva razloga - na kraju je tjedna, koji mi na neki način zaključujemo, a s druge strane, nedjeljom navečer ljudi ionako nemaju previše pametnih stvari za raditi. Bavimo se raznim aktualnostima i društvenim problemima, a ugošćujemo i zvijezde te obične ljude. Razgovarali smo, među ostalim, s vidovitom Azirom koja gleda u kašike, čovjekom koji tvrdi da je spavao s više od sedam tisuća žena, uličnim sviračima, performerima, molerom, električarom, fizičarom, a bilo je tu i drugih ostvarenih i propalih umjetnika. Raznovrsno i zanimljivo. U najmanju ruku simpatično - pričaju dečki. Gosti su im bili i Dubioza kolektiv, s kojima imaju i pjesmu, ali i Ivan Pernar.

Iz emisije se s vremenom razvila istoimena kazališna predstava, koja već dvije godine redovito puni Kamerni teatar 55 pretežito mladom publikom. Predstava je adaptacija emisije za kazališne daske, dakle sličnog je formata, a često se i mijenja kako bi njezin sadržaj uvijek bio u skladu s aktualnim vijestima (i drugim apsurdima).

Najveći iz Bosne

Momci kažu da je izražavanje u više medija nužno ako želite da se vaš glas čuje pa već neko vrijeme i repaju. Na tom su se polju probili “Kabadahijom”, pjesmom o ljubavi zabranjenoj zbog nacionalne pripadnosti, koja sentimentom podsjeća na “Mahira i Almu” Ede Maajke.

S Edom imaju pjesmu “Nemam”, a on je bio među prvima koji su prepoznali njihov glazbeni potencijal.

- S Edom smo se upoznali davno, na koncertu Prljavog kazališta u Izmiru, 1967. godine - smiju se.

- Pustili smo mu neke svoje demo snimke i njemu se svidjelo. Poslije toga odlučili smo napraviti nešto zajedno. Edo je za nas najveći koji je hodao ovim prostorima i jedna je od naših životnih i muzičkih inspiracija. U historiji će biti zacementiran kao najbolji - ističu momci. Osim o svojoj popularnosti, posebno im je mučno pričati o političkoj situaciji u Bosni, koja je proteklih tjedana eskalirala. Helem nejse svoj je komentar dao izbacivanjem aktivistički nastrojenog singla “Smetljište historije” na dan predizborne šutnje.

- Tijekom predizborne kampanje i medijske tiranije nad svim građanima BiH razmišljali smo o tome na koji način da sa svojim proizvodom dođemo do pažnje javnosti jer nismo htjeli dozvoliti da nas raja zaboravi. U to vrijeme nije bilo moguće “gricnuti” ni parče medijskog prostora zbog preokupiranosti političkim kampanjama. Sjetili smo se predizborne šutnje i skontali da na taj dan možemo i mi nešto reći kad oni ne smiju, po zakonu. Bili smo frustrirani, ogorčeni i morali smo to izbaciti iz sebe. Rezultat frustracije je “Smetljište historije”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:37