TEŽAK IZBOR

Večer izvrsne glazbe u Zagrebu: U nedjelju nekoliko odličnih koncerata u isto vrijeme

 Goran Sebelić / CROPIX

ZAGREB - U nedjelju je pred zagrebačkom publikom težak izbor, jer se u Zagrebu istovremeno održava nekoliko vrlo privlačnih koncerata. Udruga Diapason u Hrvatskom će glazbenom zavodu u 19 sati započeti svoj jednodnevni festival od tri koncerta, na kojem nastupaju vrhunski hrvatski umjetnici, njih ukupno dvadeset i troje, poput pijanista Srđana Čaldarovića, klarinetista Davorina Brozića, violinista Marka Grazianija, violončelista Smiljana Mrčele, flautistice Ane Benić i mnogih drugih.

Na prvome koncertu slušat ćemo Souvenir de Florence P. I. Čajkovskog te Debussyjevu Sonatu za flautu, violinu i harfu. Idući koncert započinje u 20.30 sati, Klavirskim kvartetom u d-molu Božidara Kunca, a na programu je Drugi klavirski trio D. Šostakoviča.

Posljednji koncert ovog jednodnevnog festivala započinje u 21.45, a donosi dva djela koja će prvi put biti izvedena u Hrvatskoj, suitu iz jazz baleta La Revue de cuěsine B. Martina te skladbu Cafe Music P. Schoenfielda. I dok će Glazbeni zavod odjekivati zvucima komorne glazbe, Lisinski će ispuniti sve popularnija židovska tradicija klezmer glazbe. U Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog prvi put dolazi klarinetist izraelskog podrijetla rođen u Argentini, Giora Feidman, koji će u nedjelju nastupiti s klezmer sastavom Gitanes Blondes.

Ovaj münchenski sastav osnovao je Hrvat - violinist Mario Korunić, a sam Feidman nazvao ih je najboljim klezmer sastavom uopće. Koncert se održava u organizaciji Koncertne direkcije Zagreb, u sklopu Tjedna Izraela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 20:45