KULTNI BEND

VIDEO: BEATLESI SU SVUGDJE I 50 GODINA NAKON RASPADA 'Ostali su ultimativno umjetničko nadahnuće. Proizvodili su čaroliju i njihov šarm je neuništiv'

 
The Beatles
 Getty Images

Kad su se Beatlesi razišli prije pedeset godina, malotko je vjerovao da će pola stoljeća kasnije bend i dalje nemjerljivo utjecati na popularnu glazbenu kulturu.

- Kažu da su Beatlesi bili najveća priča 20. stoljeća, ali nitko nije mogao predvidjeti da će se njihovo već tad fenomenalno ostvarenje protegnuti duboko u iduće - rekao je povjesničar glazbe Mark Lewisohn.

Pedeset godina nakon raspada takozvana "fantastična četvorka" i dalje je popularna i prisutna, duhom, ako ne fizički.

- Oni su ostali ultimativno umjetničko nadahnuće - dodaje Lewisohn.

Naime, na današnji dan prije 50 godina objavljen je intervju s Paulom McCartneyjem u kojem je dao naslutiti da je grupa završila sa zajedničkim snimanjem ploča. U to vrijeme njihovo glazbeno nasljeđe bilo je daleko od sigurnog.

McCartney se baš spremao objaviti svoj prvi solo album, ali nije rekao da se bend i formalno raspao. Međutim, na pitanje predviđa li da će se njegovo glazbeno partnerstvo s Johnom Lennonom nastaviti, njegovo kratko i odlučno "ne" govorilo je samo za sebe.

"McCartney raskrstio s Beatlesima", bio je naslov u New York Timesu. Službeno je to postalo krajem iste godine kad je britanski visoki sud presudio da je poslovno partnerstvo članova grupe završeno.

Neuništiv šarm

Žučljiv raspad benda njihove je fanove ostavio neutješnima, prisjeća se Philip Norman koji je napisao nekoliko knjiga o grupi, uključujući službenu biografiju Paula McCartneyja.

- Cijela je generacija odrasla s njima. Imali su album Beatlesa za svaku važniju fazu u svom životu... Mnogo je ljudi mislilo da je to užasno, da je budućnost bez njih sumorna. I ja sam se tako osjećao - rekao je.

Ali njihov bogat katalog dobro je ostario. I dalje su najprodavaniji glazbenici svih vremena, a hitovi "I Want to Hold Your Hand", "Hey Jude", "Yesterday" ili "Let It Be" oduševljavaju najmanje četvrtu generaciju fanova.

- Oni nisu gotovi. I dalje su svugdje. U našem su jeziku, u našim naslovima, stalno ih se citira, njihova se glazba stalno vrti - kaže Norman.

"Njihov šarm je neuništiv".

Popularniji od Isusa

Nakon što se probili iz Liverpoola 1960. godine, Lennon, McCartney, bubnjar Ringo Starr i gitarist George Harrison postali su društveni fenomen. Do kraja desetljeća postali su "popularniji od Isusa", kako je to rekao Lennon. Ali takozvana beatlemanija uzimala je danak.

Lennon je u jednom intervju izjavio da je pjesma "Help" iz 1965. govorila upravo o tome.

- Pjevao sam 'Help' i baš sam to i mislio. Nije bilo predaha. Dvadeset i četiri sata dnevno svatko želi dio vas.

U muđuvremenu su odnosi u bendu, posebno između Lennona i McCartneyja, postali zategnuti. Prije McCartneyjeve objave bend nije svirao uživo četiri godine. Starr i Harrison su već imali solo albume, a Lennon je s japanskom suprugom Yoko Ono osnovao Plastic Ono Band i posvetio se pacifističkom aktivizmu.

McCartney je, pak, osnovao grupu Wings, u kojoj je bila njegova supruga Linda. Nakon prvih kritika, bend je kasnije bio uspješan.

Čarolija

Godine 1980. Lennona je u New Yorku ubio poremećeni Mark David Chapman.

McCartney je nekoliko puta izjavio da si nikad ne bi oprostio da se na ljudskoj razini nije stigao pomiriti s Lennonom prije toga. Godine 1982. napisao je pjesmu "Here Today" i kasnije objasnio da je to bio način da mu kaže koliko ga je volio. Njihov odnos bio je glavna kreativna snaga Beatlesa.

- Lennon i McCartney bili su nevjerojatni talenti koji su zajedno proizvodili čaroliju. Jako različiti individualci koji su se zajedno savršeno nadopunjavali - kaže Norman.

Za Lewisohna, Beatlesi u današnjoj "tvorničkoj" klimi pop glazbe i dalje sjaje.

- Cijeli je jedan svemir razlike između plitkih celebrityja i prave umjetnosti koja krijepi dušu i izaziva radost. To su Beatlesi - rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 22:23