STOTA OBLJETNICA ROĐENJA

VIDEO: Opus švedskog genijalca Ingmara Bergmana u zagrebačkom kinu Kinoteka

 
Ingmar Bergman
 Getty Images

Kino Kinoteka pridružuje se obilježavanju 100. obljetnice rođenja švedskog redatelja Ingmara Bergmana. Od 23. listopada do 2. studenog, u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Švedske u Republici Hrvatskoj, na repertoar Kinoteke stiže "Opus: Ingmar Bergman - 100 godina".

Ingmar Bergman jedan je od najvažnijih redatelja svih vremena koji je upotrebom tema, stilskih sredstava i lica stvorio prepoznatljiv filmski svemir i čiji utjecaj daleko prelazi granice filmske umjetnosti. Odabir sedam sjajnih filmskih ostvarenja iz opusa dat će presjek Bergmanova stvaralaštva, a kao poseban dodatak bit će prikazan dokumentarni film koji daje sveobuhvatan uvid u njegov život i djelo.

Opus započinje 23. listopada projekcijom filma "Jesenja sonata" (1978.), suptilne analize odnosa majke, genijalne pijanistice, i njezine zanemarene kćeri s Liv Ullman i Ingrid Bergman u njezinoj posljednjoj filmskoj ulozi. U opusu također gledamo najpoznatiji Bergmanov film, "Sedmi pečat" (1957.) iz kojeg je ikonička filmska partija šaha - između Viteza (Max von Sydow) i Smrti, te najutjecajniji njegov film, onirički "Divlje jagode" (1957.) s Victorom Sjöströmom, velikanom iz ere švedskog nijemog filma u ulozi starog profesora koji se, predosjećajući vlastitu smrt, prisjeća djetinjstva i mladosti.

 

U najeksperimentalnijem Bergmanovu filmu, psihološkoj drami koja tematizira pitanja dvojništva, identiteta i ludila "Persona" (1966.) gledamo sjajne izvedbe redateljeve tadašnje i bivše partnerice, Liv Ulmann i Bibi Anderson. "Ljeto s Monikom" (1953.), senzualna romantična drama o odbjeglim tinejdžerima, značajno je utjecala na francuske novovalovce, a dugi kadar u kojem Harriet Andersson gleda izravno u kameru Jean-Luc Godard nazvao je najtužnijim u povijesti filma.  Opus zaključuju "Fanny i Alexander" (1982.), autobiografski film u kojem se Bergman u priči o izmišljenoj obitelji Ekdahl prisjeća djetinjstva te "Sarabande" (2003.), posljednji i prema mnogima najosobniji njegov film.

 

Kao poseban dodatak opusu 2. studenog bit će prikazan dokumentarni film "Nepozvani kod Bergmana" u režiji Jane Magnusson i Hyneka Pallasa. U filmu posjećujemo Bergmanov dom na udaljenom otoku Fårö usred Baltičkog mora, a o svom odnosu s njime govore neki od najpoznatijih redatelja i glumaca današnjice.

Svi filmovi prikazuju se od 20 sati. Cijena ulaznica za projekcije iz opusa Ingmara Bergmana iznosi 15 kuna, osim za besplatnu projekciju filma "Jesenja sonata" 23. listopada. Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.com ili na blagajni kina prije projekcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. veljača 2021 09:31