ISTRAŽIVANJE GFK-A: LOŠE HIGIJENSKE NAVIKE

15 posto Hrvata novu odjeću ne opere prije prvog nošenja

Riskira i 19 posto onih koji novu odjeću samo namoče u hladnoj vodi

Kupili ste neki novi komad odjeće pa odmah uskačete u njega, prije pranja?

“Fuuuj, to se prvo mora oprati!”, ovako bi otprilike zvučao komentar dvije trećine hrvatskih građana koji novu odjeću, ne oblače bez pranja. Zaključak je ovo ankete hrvatske podružnice instituta za istraživanje za srednju i istučnu Europu GfK, napravljene prošloga mjeseca na uzorku od tisuću osoba starijih od 15 godina.

No, što je s preostalom trećinom građana? Prema anketi, čak 15 posto od ukupnog broja ispitanika kupljenu robu nose bez da su je oprali na bilo koji način, ne znajući je li taj komad robe netko nosio, koliko je puta isprobavan, na koji je način skladišten materijal a onda i krajnji prozivod prije dolaska u dućan, niti je li se koji put “slučajno” našao na podu... Robu nakon kupovine ne peru ponajviše muškarci, ali i mladi između 15 i 17 godina života te stariji od 65 godina. Razina obrazovanja također utječe na odluku “hoću ili neću oprati novu robu” pa tako oni s najnižim obrazovanjem novu odjeću peru tek u 48 posto slučajeva, dok osobe s visokim obrazovanjem to čine češće, u 72 posto slučajeva.

Nevolji nije kraj, jer čak 19 posto građana kupljene “krpice” opere tek u hladnoj vodi. Svejedno jel’ ispod slavine ili u lavoru, oni je samo namoče, isperu i osuše. Možda to čine kako bi “fiksirali boju” ili misle da je to sasvim dovoljno. A nije.( J. K.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 14:44