ISPOD BORA

5 PRAVILA BLAGDANSKOG DARIVANJA Izbjegnite greške zbog kojih se poklon vrlo vjerojatno neće svidjeti osobi kojoj je namijenjen

Žene su tolerantnije ako pogriješite s odabirom, ali muškarac će se zabrinuti
 Slobodan VasicFotostorm/iStock / Fotostorm

Uvijek vas kod darivanja brine hoćete li odabrati pravi poklon i hoće li se on svidjeti primatelju? Odgovor stiže i od znanstvenika.

Naime, oni tvrde da je biranje nečega što se vama sviđa puno bolje nego pokušati otkriti želje primatelja. Znanstvenici su pokušali odgovoriti na osnovno pitanje što kupiti i kako znati da će se osobi kojoj je namijenjen poklon i svidjeti? Objašnjavaju da ljudi osjećaju veću bliskost prema davatelju ako ih taj poklon podsjeća na njega. Ako birate što se vama sviđa, prije ćete ‘pogoditi’ poklon.

U studiji koja je nedavno objavljena znanstvenici su istraživali vezu između davatelja i primatelja i porukama koje šaljemo izborom darova. Je li itko tko primi dar zapravo zadovoljan? - pitao se psiholog Adrian Furnham. A zapitao se što je to s ljudima da stalno kupuju krive stvari?

Tvrdi da ne postoji veza između cijene dara i toga koliko se poklon nekome sviđa. Pokloni su zapravo prožeti nekim određenim značenjem i mogu biti izraz utjecaja, moći, ukusa, statusa, emocije ili simpatije. Kod razmjene postaje jasno koliko lako možemo pogriješiti.

Stručnjaci su otkrili i da su žene tolerantnije prema loše odabranim poklonima, dok muškarci postaju pesimistični oko veze ako je poklon loše odabran jer osjećaju da on i partnerica imaju malo toga zajedničkog. Pripazite i na šaljive poklone i one koji imaju neko dublje značenje ili poruku. Poput dezodoransa.

5 pravila darivanja

1. odaberite poklon koji govori o vama - davatelj i primatelj se osjećaju bližima ako je poklon odraz davatelja

2. nemojte dodavati još nešto malo sa strane ako je vaš poklon skup jer takav mali smanjuje vrijednost ovog velikog

3. romantični partneri bi trebali odabrati poklone koji pokazuju međusobnu sličnost: muškarac razočaran božićnim poklonom će vidjeti kraću budućnost za par, dok su žene tolerantnije

4. nemojte potrošiti previše na početku veze niti premalo ako ste dulje u vezi: previše, a prerano je kao mito, a premalo kasnije je zločesto

5. pokloni mogu biti i uvredljivi: nitko ne želi dezodorans za Božić, čak i moderne bake preferiraju iPad

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:18