AKCIJA

'A JESTE SVE IZNIJELI? NEMOJTE JE PUSTITI DA MI SE VRATI' Kako su vatrogasci spasili prestrašenu Ličanku kojoj se u kuću zavukla zmija otrovnica

 
Pripadnici postrojbe sa stanarkom u čiju se kuću zavukla riđovka
 JAVNA VATROGASNA POSTROJBA PLITVIČKA JEZERA

Dva pripadnika Javne vatrogasne postrojbe Plitvička jezera iz Korenice u subotu su u poslijepodnevnim satima iz obiteljske kuće u Bjelopolju izbacili riđovku dugačku oko 60 centimetara, piše Novi list.

Vatrogasci su zmiju pronašli iza zamrzivača, gdje se najvjerojatnije sakrila od vrućina. Kako je riječ o zaštićenoj vrsti, vatrogasci su je uhvatili i odnijeli su do obližnje livade, gdje su je pustili na slobodu.

"Pustit ćemo je na livadu", rekli su vatrogasci okupljenima u kući u kojoj stanuje starija gospođa koja se slabije kreće i koja je zmiju uočila. "Nemojte je pusti da se vrati", uzvratila je gospođa. "Moramo je pustiti, ne smijemo joj ništa, to je zaštićena vrsta", odgovorili su joj vatrogasci.

"A jeste sve iznijeli?", pitala je potom gospođa. "Jesmo, jedna je bila", odgovorili su joj. "A je li cijela?", pitala je ponovno gospođa. "Jeste", rekli su joj vatrogasci. "Jel' je smijete ubit'?", pitala je jedna druga gospođa, na što su joj vatrogasci rekli da ne smiju te odšetali podalje od kuće gdje su zmiju na koncu pustili.

Riđovka inače izbjegava kontakt s ljudima, a u kuću je najvjerojatnije ušla kroz otvorena ulazna vrata.

"Kad smo došli na intervenciju na koju smo izašli s vozilom za tehničke intervencije i dva vatrogasca, doznali smo da se zmija zavukla ispod zamrzivača u kući starije i teško pokretne gospođe", rekli su za Dnevnik.hr vatrogasci Ozren Sabljak i Slaven Nikolić.

"Gospođa je sjedila na stolici i ugledala zmiju kako joj zmija ulazi u kuću. Sreća je da ju je vidjela i zvala susjedu. Tko zna što bi se moglo dogoditi da je otišla spavati. Baka je bila sretna kad smo je rješili zmije. Rekla je da bi umrla od straha da je morala ostati s njom", dodali su Sabljak i Nikolić.

Zapovjednik JVP-a Ivan Pejkunović pozvao je građane da pozovu vatrogasce kada uoče zmiju van njezinog prirodnog staništa.

"Nikako ih ne bi trebalo ubijati. One ubijaju štetočine, a to je važno pogotovo u vrijeme kada bilježimo slučajeve mišje groznice. Postoji razlog zašto su zmije u prirodi", objasnio je Pejkunović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 21:33