RUČAK U UREDU

AKO JEDETE NA POSLU, MORATE SE DRŽATI OVIH PRAVILA Ne jedite pred drugima, miris hrane ne smije privlačiti pažnju...

Businesswoman eating cupcake
 AFP / AFP ImageForum

SEATTLE - Uredska pravila ponašanja o jedenju na poslu nalažu da se uklone svi tragovi pripreme i konzumiranja obroka te da se kolege na poslu ne izlaže hrani intenzivnog mirisa, piše autorica više knjiga o lijepom ponašanju Mary Mitchell.

Nepristojno je jesti pred osobom koja u obroku ne sudjeluje, no s druge strane nitko ne očekuje da ćete svog jastoga podijeliti s kolegama ukoliko oni u tom trenutku naiđu, kaže Mitchell.

Ukoliko vam u pola obroka za uredskim stolom priđe neka osoba ustanite i upitajte možete li doći do nje kad završite i pri tom dajte vremenski okvir primjerice desetak minuta kojeg se naravno trebate i držati.

Vaš obrok ne smije mirisom privlačiti pažnju, pozitivnu ili negativnu i nitko vas ne smije čuti dok žvačete, jedete svoju juhu i pijete napitak jer ćete u suprotnom postati meta uredskih ismijavanja i to s punim pravom.

U slučaju da postoji zajednička kuhinja također postoje pravila. Vaša plastična posuda s hranom u hladnjaku treba biti označena vašim imenom i njezina veličina mora biti takva da ne zauzima polovicu unutrašnjosti hladnjaka. Posude neobilježene imenom i dalje nisu vaše stoga se nemojte poslužiti.

Ukoliko donosite hranu za čitav ured morate to naznačiti porukom ili pozivom da se svi posluže.

Pravila čišćenja i održavanja moraju biti jasno napisana i poznata svima te ih se treba pridržavati.

Hrana ne bi trebala ostati preko vikenda u hladnjaku već bi se krajem tjedna morala ukloniti. Hrana intenzivnog mirisa nema što tražiti u zajedničkom hladnjaku a vrata hladnjaka moraju se svaki puta zatvoriti, kaže Mitchell.

Mikrovalne pećnice ne služe kuhanju na poslu nego podgrijavanju hrane. Pravila pristojnog ponašanja nalažu da stojite uz pećnicu dok vam se hrana ne podgrije a ne da odete i zaboravite na nju. Ukoliko vam hrana u njoj 'eksplodira' zbog toga što niste pokrili posudu dužni ste za sobom počistiti ostatke hrane. I tu važi pravilo o hrani koja ne smije imati intenzivni miris pa se tako od vas očekuje da iza sebe ne ostavite tragove 'eau de kokice' ili 'eau de kupus'.

Ista pravila važe i za uređaje za kavu koje za sobom morate očistiti. Pravila pristojnog ponašanja nalažu i da za sobom odmah operete posuđe koje ste koristili a ne da ga ostavite u sudoperu.

Proliveno sami za sobom pobrišite jer vaši kolege nisu vaša posluga, niti ste vi njihova, kaže Mitchell.

Ukoliko vam iz hladnjaka netko ipak 'mazne' vaš obrok možete to kazati neposredno nadređenoj osobi kako bi se to spomenulo na sljedećem uredskom sastanku a možete poslati i e-mail kolegama s duhovitom porukom - primjerice da plaćate otkupninu u slučaja povrata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. veljača 2024 06:16