MODNI SAVJETI

Alma Premerl Zoko: Znam što znači biti bucka i pritom voljeti svoje tijelo

Jedna je baka uz priručnik shvatila da čitav život nosi krivi model cipela
 Privatni arhiv

Dnevno sam odgovarala na stotinjak pitanja čitateljica svog modnog portala, a nedjelje sam provodila u privatnom šopingu sa ženama da ih naučim kako odjećom istaknti vrline a prekriti mane - objasnila je 35-godišnja novinarka i modna savjetnica Alma Premerl Zoko, autorica domaćeg stilskog priručnika “Alma savjetuje”, zašto se odlučila na pisanje knjige.

Čudni ideali ljepote

Radeći za emisijiu IN magazin Nove TV, Alma je, kaže, shvatila i da žene o odijevanju ne znaju dovoljno. Znaju samo što je “in”, ističe Alma, ali ne znaju što pristaje njihovu tipu građe, boji puti...

- Kći moje prijateljice pročitala je knjigu i rekla da sam joj napokon otkrila tajnu odabira prvog grudnjaka, a njezina baka se nasmijala i otkrila da je na kraju svog ‘modnog vijeka’ shvatila da nosi krivi model cipela - navodi Alma. No, autorica je sama sebi ipak najbolja reklama.

- Prijatelj je nakon što je pročitao knjigu u čudu pitao: ‘Zar ti stvarno imaš kratak vrat i predebele ruke?’. Odgovorila sam potvrdno, znajući da nosim dobre izreze oko vrata i rukave pa se to nikada nije primijetilo - dodala je.

Alma je knjigu posložila na način na koji bi i ona sama voljela čitati takvu knjigu: počinje s građom tijela, pa slijedi odabir donjeg rublja, traperica, suknji, haljina, kaputa, cipela te kako održavati odjeću i složiti ormar, odabrati nakit i još mnogo toga.

- I sama sam imala i 20 kilograma previše pa znam što znači biti bucka, a opet voljeti svoje tijelo - iskrena je Alma i objašnjava kako modna industrija nameće čudne ideale ljepote te zbunjuje žene.

Robovanje trendovima

- U trgovinama se nalaze modeli u (pre)malim brojevima, stilisti nam stalno govore da moramo biti mršave i mlade i da se nosi ovo ili ono. Pa tko će sve to stići i razumjeti - kaže Alma jer, dodaje, trendovi se mijenjaju prebrzo a žene su njima pogube.

- Susrećem moderno odjevene žene koje u trendy odjeći djeluju smiješno jer su se odjenule po principu ‘dajte mi kombinaciju s lutke u izlogu’. S njima prolazim fazu otpora prema trendovima i učim ih graditi stil. Odabrati pravi model hlača, košulje, haljine… Kad se to jednom nauči, trendove bi trebale prilagoditi sebi, a ne sebe zakonu koji je netko postavio - savjetuje Alma.

Ustvrdila je i da su dobro odjevene žene koje ne robuju isključivo trendovima “melem za oči”.

- Na početku svoje novinarske karijere intervjuirala sam legendarnu Žuži Jelinek i tada mi je dobacila da mi haljina super pristaje. Pogledala sam je u čudu, a ona mi je objasnila: ‘Taj dekolte je totalno šik. Pokazala si grudi, ali nisi pretjerala’. Žuži nije znala kako sam tog jutra satima stajala pred ogledalom i kombinirala odjeću. Sada je se sjetim kad odijevam srcoliko krojen izrez na majici ili haljini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. lipanj 2024 05:16