IZ LONDONA ANA MUHAR

ANNA WINTOUR POSTAJE VELEPOSLANICA Vrag će odsad nositi Pradu u Londonu ili u Parizu?

Nitko ne osporava njenu sposobnost koja ju je dovela u sam vrh mode, no politički krugovi takav nastavak karijere ipak doživljavaju kao skandal

Donedavno je bila poznata isključivo kao modni “vrag koji nosi Pradu”, istovremeno zadržavajući imidž najopasnije, najbezosjećajnije i najtalentiranije urednice jednog časopisa u novijoj povijesti. No, nakon desetljeća predvođenja modnog biznisa Anna Wintour uskoro bi se mogla naći u svijetu vanjske politike.

Anna Wintour kandidat je, naime, za mjesto veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država u Ujedinjenom Kraljevstvu ili Francuskoj. O njenom ulasku u diplomatske vode govorka se već nekoliko mjeseci, no glasine su se pretvorile u ozbiljnu debatu u Ujedinjenom Kraljevstvu, Wintourinoj domovini prije nego što je postala američka državljanka.

Primamljiv odabir

Iako nitko ne osporava Wintourinu sposobnost koja ju je dovela na samo čelo modne industrije, u političkim krugovima njenu moguću diplomatsku karijeru mnogi doživljavaju kao skandal. “Sama činjenica da je Wintour na listi za mjesto ambasadora pokazatelj je Obamine opsesije celebrityjima, kao i nepoštivanje posebne angloameričke veze.

Anna Wintour možda jest primamljiv odabir za Bijelu kuću usredotočenu na zvijezde, ali ona je eminentno neprikladna za najprestižnije diplomatsko mjesto Sjedinjenih Američkih Država”, piše analitičar vanjske politike Nile Gardiner.

O njenom neočekivanom ulasku u svijet visoke politike učestalo se počelo govoriti tijekom Obamine predsjedničke kampanje, u kojoj je Wintour imala važnu ulogu. Sa 500.000 dolara prikupljenih za Obaminu kampanju, između ostalog na zabavama njujorške glumice Sarah Jessice Parker i domu filmaša Harveyja Weinsteina u Connecticutu - događanja za koja je ulaznica stajala četrdesetak tisuća dolara - postala je jedan od deset najvažnijih financijera Obamine kampanje. Wintour ne bi bila prva predstavnica Obaminih pokrovitelja nagrađenih mjestom ambasadora, ali bi zasigurno bila najkontroverznija - toliko da analitičari sumnjaju da će se Obama naposljetku doista odlučiti za njeno imenovanje za veleposlanicu.

Pošto se našla na najužoj listi Obaminih kandidata za veleposlanstva u Britaniji i Francuskoj, glasnogovornik Voguea, Wintourine matične kuće, izjavio je da Anna Wintour “nije zainteresirana za ulazak u svijet diplomacije”.

Prijateljstvo s Obamom

To ne sprečava američke i britanske medije, uključujući prestižni Bloomberg, da spekuliraju o njenoj diplomatskoj budućnosti. Mnogi, pogotovo među američkim susjedima s druge strane Atlantskog oceana, iznose razloge za zabrinutost. “Posebna veza” između Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva vječna je diplomatska tema kojoj, tvrde analitičari, Wintour nije dorasla.

Naime, unatoč javnom prijateljstvu Baracka Obame i Davida Camerona, koji nije skrivao želju da njegov američki kolega dostigne drugi mandat, niz je osjetljivih tema između dviju zemalja.

Jedna se odnosi na Europsku Uniju iz koje mnogi predstavnici vladajuće koalicije, poglavito iz redova torijevaca, žele izići, suprotno željama SAD-a. Ne prestaje ni debata oko Falklandskog otočja (Amerikanci su zatražili od Britanaca da ih prepuste Argentini) i zakoni o izručenju između dviju država.

To su samo neke od osjetljivih točaka čije bi rješavanje pod mandatom žene koja je život posvetila predstavljanju mode kao najvažnije stvari na svijetu bilo vrlo upitno. Ako se nađe na mjestu veleposlanice, Wintour će morati odgovoriti na mnoga pitanja, primjerice zašto je Asmu al-Asad, suprugu sirijskog diktatora, u nedavnom osvrtu u Vogeu prozvala “najsvježjom i najmagnetičnijom prvom damom”, prvenstveno hvaleći njene Laboutin štikle i naočale s potpisom Chanel, a vješto zanemarujući činjenicu da je pod vlašću njenog supruga Bašara al-Asada (2000. godineodabranog sa sumnjivih 97% glasova) i njegova oca Hafeza živote izgubilo na desetke tisuća sirijskih civila.

Priča o uspjehu

Ipak, priča Anne Wintour priča je o uspjehu nekoga tko je od ranih dana znao što hoće. Rođena u bogatoj obitelji urednika Evening Standarda Charlesa Wintoura, Anne je ugledne škole napustila vrlo rano i prepustila se ekscentričnom životu Londona 60-ih, kada je dijelila plesne podije noćnih klubova s Beatlesima i Stonesima, uvijek prepoznatljivog stila odijevanja i s frizurom koju nije mijenjala od 15. godine.

Od ranih dvadesetih godina, izmjenjujući uloge uspješne urednice raznih časopisa u Londonu i New Yorku, Wintour će ipak ostati zabilježena kao glavna urednica modnog magazina Vogue koji je pretvorila u najutjecajniji modni magazin na svijetu, putem otkrivši nekoliko dizajnera kao što su Marc Jacobs i Alexander McQueen i vladavinu supermodela zamijenila licima celebrityja na naslovnicama Voguea. Ona je tema novinskih članaka i knjiga, ranije spomenutog filma “Vrag nosi Pradu”, čija je autorica radila za Wintour u Vogueu, te dokumentarnog filma “Rujanski broj”.

Potrebno je iskustvo

- Jasno je da je Anna Wintour inteligentna, energična, sposobna, atraktivna i elegantna osoba - rekla je Susan Johnson, predsjednica udruge američke vanjske politike. - No, iskustvo u diplomaciji i međunarodnim odnosima doista je najveća prednost za posao veleposlanika.

Iako je neizvjesno hoće li 63-godišnja Anna Wintour doista tako skoro napustiti glamurozne urede izdavačke kuće Conde Nast na Times Squareu, kojima vlada posljednjih 25 godina, poznavatelji njenih ambicija ne isključuju mogućnost da će londonskim Court of St. James’som, koji je već više od dva i pol stoljeća predstavništvo američkog veleposlanika, uskoro odzvanjati koraci visokih potpetica Anne Wintour. S potpisom, dakako.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 15:17