IMPRESIVNO BIĆE

AUDIO: PRVI KIT NA SVIJETU KOJI - GOVORI! Orka Wikie ponavljala riječi svoje trenerice, znanstvenici oduševljeni: 'Ovo je tek dio njenih mogućnosti'

 
Orka Wikie
 REUTERS

Osim što su najveća bića na zemlji, kitovi su poznati i po vrlo razvijenim komunikacijskim vještinama koje različite jedinke, ali i cijela jata koriste za sporazumijevanje. Preko različitih "klikova i pjevanja" jedni s drugima mogu komunicirati i na udaljenostima od 150 kilometara.

Novi eksperiment pokazuje da kitovi, konkretno kitovi ubojice, to jest orke, mogu oponašati i ljudski govor. Prije se smatralo da to mogu raditi tek neke ptice, primati, tuljani, slonovi i dupini.

Znanstvenici tvrde da su snimili orku Wikie kako za svojom trenericom ponavlja riječi "hello" i " bye bye", broji do tri i čak izgovora ime trenerice Amy. Ova 14-godišnja orka živi u Marinelandu u francuskom Antibesu i prva je na svijetu kojoj su znanstvenici zabilježili kako ponavlja ljudske riječi, piše Sarah Knapton za Telegraph.

Ovaj pothvat je tim veći kad se uzme u obzir da kitovi zbog evolucijske prilagodbe glasanja pod vodom imaju drugačije razvijene vokalne mogućnosti od ljudi. Naime, oni proizvode zvukove ispuhujući zrak kroz svoje nazalne otvore.

Nedavno su znanstvenici otkrili da kitovi imaju drugačije naglaske i "kulture", a istraživanja sugeriraju da do tih razlika dolazi tijekom odrastanja, kad mlađi kitovi imitiraju starije, slično kao što to i ljudska djeca rade.

- Vokalna imitacija je odlika ljudskog govora, koja je uz druge kognitivne sposobnosti bila ključna za razvoj ljudske kulture - kaže José Abramson s Complutense sveučilišta u Madridu.

Orke u divljini žive u jatima od kojih svako ima svoj dijalekt, uključujući pozive koji su potpuno jedinstveni. Za neke od takozvanih "klikova" čak se smatra da predstavljaju imena određenih jedinki.

U nekim ranijim istraživanjima već je primijećeno da orke oponašaju glasanje morskih lavova, dupina i beluga kitova, a iako su zabilježeni slučajevi da oponašaju ljude to nikada nije bilo učinjeno u sklopu znanstvenog istraživanja. U ovome je pak Wikie oponašala čak 11 njoj novih zvukova koje joj je pustila trenerica, uključujući škripanje vrata, zavijanje vukova i glasanje slonova.

Svaki put kada bi dobro ponovila zvuk, Wikie je za nagradu dobila ribu i tapšanje po glavi, dok je šest sudaca ocjenjivalo u kojoj mjeri se njezina imitacija poklapa s originalnim zvukom.

- Wikie je uspjela producirati prepoznatljive kopije zvukova koje je čula od svoje trenerice i još jedne osobe, što je naknadno potvrđeno preslušavanjem snimaka. Štoviše, moguće je da naši podaci predstavljaju tek konzervativnu procjenu njezinih vokalnih mogućnosti - zaključili su znanstvenici uključeni u istraživanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2022 05:31