OSTAVŠTINA

Aukcija odjeće prve McQueenove muze Isabelle Blow

 SIPA

Garderoba britanske ikone stila Isabelle Blow, modne urednice koja je, među ostalim, otkrila genijalnog dizajnera Alexandera McQueena , rasprodat će se na aukciji kuće Christie’s u Londonu 15. rujna.

Vrijedna modna kolekcija popularne Britanke, koja je umrla 2007. godine, sadrži sve ono za što bi se pravi poklonici mode doslovce “počupali”: 90 komada odjeće s potpisom Alexandera McQueena, cipele Manola Blahnika te, naravno, kolekciju od 50 šešira Philipa Treacyja. Šeširi su bili Isabellin omiljeni modni dodatak, a svaki je šešir u njezinoj kolekciji, blago rečeno, bio poseban.

- Kolekcija koju prodajemo doista je jedinstvena - dokazuje da McQueen zaista zaslužuje svoje mjesto u povijesti modne industrije i da je upravo Isabella bila ta koja je to shvatila mnogo prije svih ostalih - najavila je direktorica sekcije mode i tekstila aukcijske kuće Christie’s Patricia Frost. Prodaju Isabelline garderobe inicirala je, zapravo, njezina obitelj, a aukcijska je kuća vrlo rado prihvatila prijedlog. Stoga mnogi poklonici Isabelle i Alexandera s gnušanjem komentiraju da će se ovom rasprodajom razoriti uspomena na ovo dvoje modnih velikana.

Podsjetimo, Blow je zaslužna za streloviti uspon mladoga Alexandera tako što je od njega bila otkupila završnu studentsku kolekciju za pet tisuća funti, a kasnije mu je postala muza. Kroz godine oboje su sve više tonuli u depresiju - Blow si je život oduzela tri godine prije McQueena koji je umro ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 05:12