Mini vodič

AUTOMOBILI U KRIZI Evo sve što trebate znati o registraciji, e-polici i održavanju vašeg vozila u vrijeme koronavirusa

 
 iStock

Gotovo sve životne funkcije stavljene su na pauzu. Zatvoreni smo u domovima, ne planiramo putovanja, odlaske na more, pa čak i automobile koristimo rjeđe ili gotovo nikako te skupljaju prašinu na parkingu. Građani koji posao obavljaju od doma, automobile koriste samo za odlaske u trgovinu, ljekarnu i slično, dok kućanstva sa dva ili više vozila neka od njih čak niti ne upotrebljavaju. No, kako bi vam pri povratku situacije u normalu, automobil i dalje bio ispravan i od koristi, nipošto ga ne smijete zapostaviti. Stručnjaci upozoravaju da je veoma bitno redovito održavati vozila, provjeravati tlak u gumama ili ulje, a mnogim vozačima dolazi i period registracije vozila praćen tehničkim pregledom, osiguranjem ili pak produljenjem dokumentacije. U našem mini vodiču, donosimo savjete kako održavati automobile u vrijeme korona-krize.

Upalite auto, zagrijte motor i napunite rezervoar

Najbitniji dio osobnog vozila je motor. Postoji više razloga za redovito pokretanje vozila. Iako su moderni motori tvrđi od starijih modela, niti jedan motor s unutarnjim sagorijevanjem nije dizajniran za kratka putovanja jednom u tjednu. U idealnoj situaciji potrebno je zagrijati ih do pune radne temperature što kratkotrajna putovanja do lokalne tgovine onemogućavaju. Motorna ulja dizajnirana su tako da imaju stalnu viskoznost pri različitim temperaturama, no u trenucima kada se potpune ohlade dobivaju na gustoći pa je, jednostavno rečeno, motor puno zdraviji kada mu se pruža prilika za redovito zagrijavanje. Ukoliko posjedujete hibridno vozilo, potrebno je pokrenuti i benzinski motor, ali u svakom slučaju, ne ostavljajte vozilo bez nadzora pogotovo u zatvorenim prostorima poput garaža.

Naravno, potrebno je povremeno provjeriti i razinu tekućina u automobilu, za dobrobit vašeg vozila, nadopunite spremnik za motorno ulje i onaj s rashladnim sredstvima. Stručnjaci savjetuju da je prilikom dužeg perioda ne korištenja vozila, ujedno dobro napuniti spremnik s gorivom jer se time usporava brzina kojom gorivo propada zbog oksidacije, a ono što je dodatno pozitivno je da će vaš automobile biti spreman kada se odlučite na putovanje nakon završeta karantene. Dodatno provjerite i stanje tlaka u gumama. U slučaju da skladištite vozilo povećajte tlak, to će spriječiti stvaranje ravnih pjega koje se mogu pojaviti kada guma nepomično stoji pod automobilom duže vrijeme.

Person disinfecting and cleaning car interior with antiseptic liquid and wet disinfection wipes. Steering wheel is one of dirtiest parts in car and can contains viruses and bacteria.
iStock

Alkohol je najučinkovitiji za dezinfekciju unutrašnjosti vozila

Automobilima i ostalim vozilima ništa se neće dogoditi ako dođu u doticaj sa zarazom no ukoliko se ne održavaju na odgovarajući način mogu postati žarište mikroba i ostalih infekcija. Upravo iz tog razloga predlažemo korištenje sredstava za dezinfekciju ruku i dezinfekcijskih maramica za brisanje unutrašnjosti automobila. Posebno obratite pažnju na čišćenje površina koje redovito dodirujete poput upravljača, ručka i zasuna na vratima, gumba za zaključavanje, pojaseva, gumba za prozore, radio i klimu. Također, redovito čistite i vlastite ruke. Alkohol je jedno od najboljih sredstava za dezinfekciju unutrašnje kabine vozila. To je sredstvo za čišćenje koje danas koristi većina automobilske industrije. Potrebno je samo brzo brisanje kako biste očistili većinu mikroba i otisaka prstiju. Sapun i voda će također djelovati.

Još jedan savjet: Ne preporučujemo spremanje velike boce s pumpicom za dezinfekciju ruku u vaš automobil. Nakupljanje topline može dovesti do propadanja alkohola u sredstvu za čišćenje.

Uplatite obvezno auto osiguranje u par koraka

Prvo i vjerovatno najvažnije pitanje je kako produžiti osobne dokumente za vrijeme trajanja pandemije. Kako bi što više građana ostalo doma te ih što manje dolazilo na šaltere policijskih postoja, Vlada je u hitnu proceduru uputila dopune četiri zakona kojima predlaže produljenje roka trajanja izdanih osobnih iskaznica i drugih dozvola. Time se važenje svih dozvola produljuje za vrijeme trajanja epidemije te ujedno i najkasnije u roku od 30 dana od isteka trenutnih mjera. Vozači čijim automobilima ističu registracija i osiguranje omogućen je odlazak na tehnički pregled, isto tako i na servis i kod vulkanizera, no naravno uz skraćeno radno vrijeme stanica i servisa. Jedna od bitnih stavki je ujedno i ugovoranje police za obvezno osiguranje automobila.

Obvezno auto osiguranje zakonom je propisano svim vlasnicima vozila, pokriva odgovornost za štetu koju svojim automobilom slučajno nanesete drugima ili tuđim stvarima i imovini i te se obavezno mora ugovoriti svake godine. Croatia osiguranje za svoje klijente omogućava ugovaranje polica putem web shopa uz 7,7 posto zelenog popusta. Uz obvezno auto osiguranje možete birati između širokog spektra dodatnih Kasko pokrića kako bi se osigurali od štete na vlastitom vozilu u slučaju nezgode te dodatnih AO pokrića poput zaštite Bonusa. Prilikom ugovaranja osiguranja online, na vašu mail adresu stići će digitalna polica koju možete spremiti na vaš mobilni telefon, a koja poput papirnate police, vrijedi na svim stanicama za tehnički pregled, prilikom registracije vozila, kao i kod policije.

Sadržaj nastao u suradnji s Croatia osiguranjem

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter


Sve o kampanji #OSTAJEMDOMA doznaj na jutarnji.hr/ostajemdoma

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:23