MOLE ZA POMOĆ

AZILI ZA NAPUŠTENE ŽIVOTINJE U TEŠKOJ SITUACIJI ZBOG KORONAVIRUSA 'Pekare sve prodaju pa nema ni starog kruha. Nemamo otkud nahraniti tolike pse...'

Aleksandra Hampamer
 Azil Čakovec

Covid-19 utječe na cijeli planet, što ovih dana jasno vidimo. Premda za životinje SARS-CoV-2 nije opasan, on ipak mijenja njihove živote. Mnogim kućnim ljubimcima, čiji vlasnici nisu zaraženi nego moraju ostati doma, donio je veselje, jer su gazde stalno tu. No, postoji jedna skupina životinja koje smatramo ljubimcima, na koju je Covid-19 loše utjecao. Riječ je o napuštenim životinjama, onima u azilima. Naravno da su udomljavanja stala, da je broj napuštenih veći nego ikada.

Među nesretnicima koji su ionako žalosni što su završili u azilu, a sad su i još jadniji, su štićenici čakovečkog azila kojeg vodi udruga Prijatelji životinja i prirode. U skloništu se inače svaki dan, kaže predsjednica udruge Aleksandra Hampamer, psima kuha hranu od ostataka. U to se umiješa stari kruh i pseće keksiće, pa nekako prežive. Ima ih 550, jedu jednom dnevno. Sad je to upitno.

- Više nema ostataka, jer pekare sve prodaju pa nema ni starog kruha. Bez kuhanja nemamo otkud nahraniti tolike pse, te novce jednostavno nikad nismo imali, a vjerojatno nikad ni nećemo imati. Zato vas molim ako imate starog kruha kojeg ste mislili baciti, sjetite se nas. Znam da su svima sada prioritet ljudi, ali mi imamo 550 gladuša u skloništu koji isto moraju jesti. Dobro nam dođe i riža i druge žitarice, tjestenina, povrće i krekeri za odrasle pse, naravno - kaže Aleksandra.

Mogućnosti za pomoć je mnogo: u Čakovcu se može samo donijeti ispred azila, nazvati radnike iz skloništa, pa će oni izaći po hranu. Naravno, može se uplatiti i financijska pomoć. Njihov broj računa je HR3323400091116025375, ZEU Prijatelji životinja i prirode Čakovec ili paypal: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Isti crni scenarij čeka i osječki azil, kojeg vodi udruga Pobjede. Polovina hrane koja im treba svaki dan dolazi iz studentske menze, a kako ona ne radi, sad moraju sve pse hraniti suhom hranom. Zbog toga velikom brzinom troše zalihe, i ako se situacija ne promijeni, za tri tjedna će u nečiju zdjelicu nasuti posljednje zrnce hrane. Kako dalje - ne znaju.

- Bojim se najgoreg, a to je da će oni na marginama društva, kao i uvijek, proći najgore. S obzirom na to da naš azil najvećim dijelom funkcionira zbog donacija građana i ovog puta apeliram na iste ljude; na one koji u teškim vremenima neće zaboraviti one kojima je još teže! Mi svaki dan, bez obzira na sve imamo 200 pasa u azilu koji moraju jesti, liječiti se i koje moramo zaštititi! I baš zato molim, i ovog puta pomoć pa da svatko od onih kojima je stalo da mi nastavimo funkcionirati izdvoji u visini paketa toalet-papira - preživjet ćemo - kaže Ivana Crnoja, predsjednica udruge.

Njima se može pomoći jednako kao i njihovim prijateljima u Čakovcu - hrana se može donijeti do azila i ostaviti tamo. I dalje je otvoren za posjetitelje, ali uz minimalan kontakt. Može im se i uplatiti na IBAN HR8823400091110405854. Podaci za uplate iz inozemstva: Privredna banka Zagreb d.d. 10000 Zagreb, Račkoga 6, Croatia swift code: PBZGHR2X PayPal: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:57