Dnevnik iz izolacije

'BAKI BISERKI NAMIRNICE NOSIMO U RONILAČKOM ODIJELU!' Mlada pjevačica poduzela je baš sve da zaštiti sebe i svoje najbliže

 
 Privatna arhiva

Posao za računalom od 9 do 17 sati, isprobavanje novih recepata i, za kraj, dobar film ili napeta serija u ugodnoj atmosferi modernog stana - zagrebačka kantautorica Nika Turković napokon je došla na svoje.

Karantena joj nije teško pala, dapače, uživa u svom stanu pod Sljemenom, koji je uredila u industrijski minimalističkom stilu, s mnogo drva, crnih metalnih detalja, mramora i zlata te tamnozelene nijanse koja se kao lajtmotiv provlači kroz interijer.

Izlasci, kave na špici i druženja 24-godišnjoj Niki Turković, koja je podržala akciju #ostajemdoma, uopće ne nedostaju.

- Iskreno, postala sam u zadnje vrijeme dosta introvertirana. Zasitila sam se izlazaka kad sam živjela u Londonu jer sam tamo stalno negdje išla. Sada više volim ostati doma, u toploj ugodnoj atmosferi, nešto skuhati, pogledati koji dobar film ili seriju - ispričala nam je Nika, koja je četiri godine provela u Londonu, gdje je studirala na Institutu za modernu glazbu (ICMP), na smjeru Songwriting u pop glazbi.

Krivo vrijeme za novi singl

No, prije više od dvije godine vratila se u Hrvatsku i tu namjerava pokoriti glazbene ljestvice.

Zasad joj dobro ide, jer je njen prvi singl "U mraku" bio apsolutni hit, a mnogi su to objasnili činjenicom da njezina glazba ne podsjeća ni na što što postoji na domaćoj sceni, drugačija je i pomalo mistična. Nikin soft elektropop dobrodošlo je osvježenje, a istog je stila i novi singl "Raj", objavljen prije mjesec dana, popraćen i spotom u kojem dominira sanjiva, utopijska atmosfera.

- Baš nakon što sam objavila singl počela je kriza s koronavirusom u Hrvatskoj, pa mislim da nisam najbolje predvidjela datum za objavu. Ali tješim se da sada u karanteni ljudi vjerojatno više slušaju glazbu, pa se nadam da sam svojim singlom barem nekome uspjela smiriti živce - priznaje kantautorica, koja se u rujnu prošle godine vratila na hrvatsku glazbenu scenu nakon 15 godina, dok smo ju svi još pamtili kao djevojčicu koja nas je 2004. predstavljala na izboru za dječju pjesmu Eurovizije.

Poziva na oprez


Zbog širenja koronavirusa Nika, kaže, nije u panici ni uzrujana, ne povodi se za masovnom histerijom.

- Dobro smo se pripremili, imam dobar imunitet i ne brinem se za sebe. Prioritet je baka Biserka, koja je u 80-ima. Najbitnije nam je da je ona potpuno izolirana i na sigurnom te da ima sve što joj treba. Donosimo joj namirnice doslovno u ronilačkim odijelima, kako joj ne bismo slučajno nešto prenijeli - otkrila nam je Nika, koja živi s dečkom, glazbenikom Matijom Cvekom, čije pjesme "Praviš me ludim" i "Visine" redovito pjevušimo uz radio, kao i one Nikine.


- Mi smo mladi i jaki, čuvamo se i slijedimo upute Stožera civilne zaštite. Nije me strah za nas, strah me za one starije. Trebamo biti odgovorni, a ne ignoranti - dodaje pozivajući na oprez.

Zanimalo nas je kako provodi vrijeme u karanteni, je li i ona, kao i mnogi s viškom vremena, odlučila kirurški precizno čistiti svaki kutak svog doma.

- Vjerovala sam da će i mene sada to spopasti, ali mislim imam opsesivno-kompulzivni poremećaj, pa i inače glancam, čistim i sve slažem po špagi. Tako da sada nisam baš nekako inspirirana za čišćenje - priznaje Nika.

Nikina watch lista

No, kako onda krati dane?

- Od 9 do 17 sati sam na kompu i radim, a srećom posao je prilagodljiv pa se može raditi od kuće. Definitno više kuham otkad sam doma, najčešće su to razne varijante rižota i tjestenina, a obožavamo veggie zamjene za meso. Nekad i vježbam ujutro, ako sam inspirirana, jer mi trenerica svaki dan šalje vježbe - rekla je Nika, koja radi u jednoj kreativnoj agenciji više od godinu dana.

A tu je i njena čupava kujica Blu.

Privatna arhiva

- Ona je španjolski vodeni pas i uskoro će navršiti dvije godine. Imati psa, posebno u ovom trenutku, savršeno je za psihofizičku rehabilitaciju. K tome, živim u kvartu koji je pun zelenila i bez puno ljudi, tako da Blu šetam četiri puta dnevno. Možda ljudima u centru nije tako zgodno baš u ovom trenutku šetati ljubimce - objašnjava.

Nika je organizirana osoba, stoga joj ne predstavlja problem kombinirati posao i glazbu. Tako i u karanteni planira raditi na svojim pjesma. A kad joj ponestane inspiracije za pisanje, odmori se uz neku dobru seriju, najčešće Netflixovu. Zamolili smo ju da nam da neke preporuke za watch listu u karanteni.

- 'Sex Education', 'Atypical' i 'The Stranger', nedavno sam ih pogledala i oduševile su me. Svakako, tko još nije, sada je idealno vrijeme da ostane doma i pogleda 'Stranger Things', a volim i dokumentarne serije pa preporučujem 'Unbelievable', snimljenu po istinitom događaju, odlična je - savjetuje Nika.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter


Sve o kampanji #OSTAJEMDOMA doznaj na jutarnji.hr/ostajemdoma

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:21