NOVE NAVIKE

BESKONTAKTNO PLAĆANJE Kako će izgledati svijet nakon koronavirusa? Jedno je sigurno – navike plaćanja zauvijek će se promijeniti

 
 PROMO

U neophodnom i što rjeđem shoppingu ovih dana, za zaštitu od koronavirusa koriste se brojne metode poput korištenja dezinficijensa, nošenja maski, distanciranje od drugih osoba… No, virus se osim kapljičnim putem može prenijeti i doticajem sa zaraženim površinama te dodirivanjem aktivnih područja kao što su usta, nos, oči. Često zaboravljamo da je jedna od najprljavijih stvari, a ujedno i vrlo moguć način zaraze upravo - novac. Zbog toga trgovci posljednjih dana potiču ljude da ne koriste gotovinu, pozivajući se na koronavirus. “Znali smo da će postojati neki okidač koji će ubrzati usvajanje novih navika plaćanja kod ljudi, ali nitko nije ni sanjao da će to biti virus”, rekao je Thomas Olsen iz globalne konzultantske tvrtke Bain & Co.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), životni vijek novčanica traje od 4 do 15 godina, što znači da postoji dovoljno dug period da se na novčanicama nakupe neželjeni gosti koje kasnije imaju negativan utjecaj na ljudski organizam. Iz tog razloga mnoga prodajna mjesta savjetuju da se prilikom kupnje kupci koriste beskontaktnim načinima plaćanja. Znači li to da je konačno došlo vrijeme da prigrlimo digitalne lisnice?

Bez obzira da li postoji dokazan rizik o zarazi novcem, ne može se ignorirati taj psihološki faktor jer ljudi novac smatraju nečistim i upravo to bi, kažu svjetski analitičari, moglo zauvijek promijeniti navike plaćanja.

Dodajte svoju PBZ Visa Inspire karticu u Apple Wallet

Jedan od najvećih tehnoloških giganta, tvrtka Apple, svoj je proizvod lansirala prije čak šest godina. Apple Wallet digitalna lisnica dostupna je i za sve korisnike PBZ Visa Inspire kartice. Korisnici iPhonea, koji imaju iOS 8.1 ili noviji iOS operativni sustav, ovu aplikaciju mogu pronaći na svojim mobilnim telefonima ili pametnim satovima. Korištenje je jednostavno: prilikom ulaza u aplikaciju, korisnici pohrane podatke svoje Visa Inspire kartice PBZ tekućeg računa u kunama. Na početku, Apple Pay, digitalna lisnica koja pohranjuje podatke o kreditnoj kartici i omogućuje plaćanje putem iPhonea, nije doživjela revoluciju kakvoj su se osnivači nadali. Potrošači naime nisu imali jednostavno dobar razlog da bi se odrekli svojih dosadašnjih, ukorijenjenih navika. U ovoj novoj situaciji u kojoj se nalazimo, mogućnost Apple Pay aplikacije da kupci kupuju u trgovinama bez fizičkog kontakta s POS uređajem, može biti katalizator promjena u koji će konačno promijeniti sustav plaćanja. Kod svake kupovine kupac otvori aplikaciju, odabere karticu te zaslon mobitela približi POS uređaju koji očita podatke, ako je sve u redu, korisnik otključava zaslon mobilnog uređaja (unosom zaporke, uzorka, otiskom prsta ili skeniranjem lica) i vaša transakcija bit će obavljena.

PROMO

Hrvatska prva u regiji imala Google Pay

Druga, veoma slična aplikacija još jednog tehnološkog giganta, Googlea namijenjena je korisnicima Android uređaja. Aplikacija funkcionira na sličan način, samo je prije korištenja aplikaciju potrebno preuzeti u Google Play trgovini koja se nalazi na svim Android telefonima. Aplikacija ne pohranjuje podatke kartice već kreira virtualni broj računa i jedinstveni digitalni kod koji se mijenja prilikom svake nove kupovine kako bi se zaštitilo korisnike od potencijalne zlouporabe. Google Pay aplikacija osmišljena je i puštena u uporabu 2011. godine, a na Hrvatsko tržište stigla je u kolovozu 2018. godine te su ju prvi mogli koristiti klijenti PBZ-a, korisnici PBZ digitalnog bankarstva i PBZ Visa Inspire kartice. Hrvatska je bila prva zemlja u regiji koja je imala pristup aplikaciji upravo zbog, kako ističu iz Googlea, visoke digitalne pismenosti hrvatskih državljana. Od nedavno Google Pay dostupan je i za korisnike PBZ Card Premium Visa kartica i to: Premium Visa Gold, Premium Visa Platinum, Premium Visa Infinite i Visa Business Platinum kartica. Uz Google Pay uslugu imate pojednostavljen uvid u vašu kupovinu, korisne savjete za uštedu vremena i novca, a usluga je prihvaćena na milijunima prodajnih mjesta diljem svijeta.

PROMO

Povećani limiti za beskontaktna plaćanja

Prije pojave COVID-19, bolesti uzrokovane novim koronavirusom, limit za beskontaktna plaćanja bez unosa PIN-a bio je 100 kuna. Kako bi pridonio još većoj sigurnosti PBZ je povećao limite za beskontaktna plaćanja te je na taj način izbjegnut kontakt korisnika s POS uređajem. Plaćati beskontaktno bez unosa PIN-a možete na sljedeće načine: PBZ Visa Inspire karticom bez limita putem Google Paya na Android pametnim telefonima, odnosno Apple Paya na iOS uređajima, PBZ Visa Inspire Sticker karticom do 250 kn, PBZ Visa Inspire fizičkom karticom do 100 kn te PBZ Card Premium Visa karticama do 250 kn.

Čuvajte svoje zdravlje, a ako trebate otići do najbliže trgovine, kupujte sigurno uz beskontaktno plaćanje.

Članak je nastao u suradnji s Privrednom bankom Zagreb

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 09:56