UPRAVLJANJE NOVCEM

'BILA SAM DUŽNA MILIJUNE, A SAD SAM BOGATAŠICA' Pet savjeta koji će vam pomoći da se izvučete iz dugova

 Foto: Facebook

Nova je godina i nova šansa da sredite svoje financije. 34-godišnja Patrice Washington iz Atlante, financijska savjetnica i autorica tri knjige uključujući i 'Stvarni odgovori na pitanja o novcu za svaku ženu: Kako pobijediti u igri novca sa ili bez muškarca', ispričala je za New York Post kako je, kad su financije u pitanju, čak dva puta dotaknula samo dno i kako se izvukla iz problema.

'Telefon mi je neprestano zvonio i zvali su me moji zaposlenici. Na TV-u sam gledala kako se banke zatvaraju jedna za drugom. Tad sam bila u bolničkom krevetu gdje sam čuvala trudnoću, a moja tvrtka za trgovanje nekretninama bila je u opasnosti da se uruši. Zapravo, oboje moje djece je bilo u opasnosti.

'Ako se i dalje budeš uzrujavala zbog hipoteka, neće iz ove bolnice otići s djetetom', upozoravao me je liječnik. Tehničko osoblje moralo je ugasiti TV i odnijeti ga iz sobe kako ga ne bih ponovno upalila i gledala vijesti.

Bila je 2007. godina, a moja milijun dolara vrijedna tvrtka koju sam pokrenula s mužem četiri godine ranije bila je na putu prema dolje. Ipak, bili smo zahvalni što smo bolnicu napustili sa zdravom djevojčicom, iako je to značilo i 400.000 dolara bolničkih troškova s obzirom da sam iscrpila svoje zdravstveno osiguranje.

Čitavu sljedeću godinu plaćali smo zaposlenike iz vlastitog džepa i na kraju zatvorili tvrtku 2008. godine. Kad smo podvukli crtu, shvatili smo da smo u dugu 2 milijuna dolara.

Poznajem neke ljude koji su se bavili nekretninama i koji su tijekom recesije počinili samoubojstvo. Izgubili su toliko puno da više nisu vidjeli izlaz. No ja sam ga vidjela. U ovakvoj sam situaciji već bila kad sam imala 22 godine i dug na kreditnoj kartici od 18.000 dolara.

Tek sam bila diplomirala s ocjenom 3,8 i u svojoj sam crkvi razgovarala o svojem osobnom dugu. Kad sam stanju na kreditnim karticama pribrojila kamate i troškove, zaplakala sam. Ali se i zaklela da ću to ispraviti.

Kao prvo, prestala sam koristiti kartice u potpunosti. Zbog toga sam morala biti jako oprezna s novcem. Nisam imala kabelsku televiziju skoro dvije godine, kupovala sam jeftinu hranu i sama si uređivala nokte. Čak sam si sama skraćivala i kosu. Samo uz te promjene, štedjela sam oko 400 dolara mjesečno. Nakon dvije godine, riješila sam dug. Pomislila sam: 'Ovo mi se više nikad neće dogoditi!'

No, evo me opet! I to u tolikom dugu da 18.000 dolara izgleda kao ništa. No učinila sam to prije i vjerovala da ću se opet izvući ako primijenim istu strategiju.

Moj muž i ja počeli smo planirati kako otplatiti kredit i brojali svaki novčić da možemo kupiti8 mlijeko za kćerkicu Reagan. Moj muž Gerald zaposlio se kao manager u Taco Bell-u pa smo imali zdravstveno osiguranje. Opsjedala sam bolnicu u kojoj sam rodila i naposljetku ih nagovorila da mi otpišu 250.000 od ukupnog duga.

No nakon dvije godine, naš se dug nije nimalo smanjio.

'To nije tvoj dug iz mladosti od 18.000 dolara. Sad si u prvoj ligi i dug od dva milijuna dolara ne možeš otplatiti skupljajući kovanice', rekao mi je moj financijski mentor.

2011. godine proglasili smo bankrot. Željeli smo otplatiti sve što smo dužni, ali taj dug bi visio nad našim glavama zauvijek. Bankrot nam je omogućio toliko željeni predah.

S obzirom da sam već bila stručnjak za štednju, iskoristila sam to znanje da ponovno izgradim svoj život. Otvorila sam firmu za financijsko savjetovanje i poučavala druge kako da se riješe duga. Gerald je predsjednik medijske kompanije a ja zarađujem oko 300.000 dolara godišnje od svojih knjiga i osobnog brenda koji sam stvorila. Držeći se našeg plana, malo po malo riješili smo se duga.

Kad sad pogledam unazad, greška koju sam napravila je da sam 'sva jaja stavila u istu košaru'. Sav naš novac bio je u nekretninama. Danas investiramo u restorane, trgovinu na malo i društvene medije.

Iako je to putovanje bilo jako dugo, znam da moje iskustvo može biti pravi blagoslov nekome drugome. Da se već dva puta nisam izvukla iz duga, ne bih s jednakom strašću i suosjećanjem drugima pomagala da učine isto.

Ovo je mojih pet savjeta kako da dovedete svoje financije u red:

1. Napravite plan

Odredite si financijski cilj. To može biti podizanje vlastitog kreditnog rejtinga ili rješavanje duga. Podijelite jedan veliki cilj u više manjih koraka i ispunjavajte ih na dnevnoj, tjednoj ili mjesečnoj bazi.

2. Proučite svoj dug

Iako brojevi mogu izgledati zastrašujuće, važno je znati sve detalje svojeg duga - poput kamata – prije nego ga počnete otplaćivati. Morate znati sve okolnosti prije neko napravite plan otplate.

3. Tražite oprost

Bez obzira na to kome ste dužni i koja je bila svrha posudbe, imate pravo barem pokušati zatražiti oprost duga ili nekog njegovog dijela. Meni je to uspjelo s bolničkim dugom.

4. Naplaćujte svoj hobi

U početku sam volontirala kao financijski savjetnik, no kasnije sam iz toga napravila karijeru. Razmislite o svojim hobijima. Volite li pisati ili peći kolače? Možda biste na tome mogli zaraditi.

5. Izračunajte trošak bankrota

Ako je proglašenje bankrota jedini izlaz, dobro odvagnite sve elemente za i protiv. Nama je bankrot omogućio da ponovno steknemo povjerenje kreditora, no to u početku nije bio naš prvi izbor.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:14