NEMA VIŠE KAOSA

'BIO SI NAJODANIJI PRIJATELJ, DIJELILI SMO DOM, KAUČ, SVE' Italija u šoku zbog trovanja psa koji je herojski spašavao živote nakon niza potresa

 
Fabiano Ettore i Kaos
 Facebook

Građani, ljubitelji životinja i aktivisti za prava životinja u Italiji zahtijevaju strože kazne za zlostavljače životinja nakon što je pas, koji je radio kao spasilac i tragač nakon više razornih potresa te spasio niz ljudskih života, pronađen otrovan u svom dvorištu.

Njemačkog ovčara imena Kaos talijanski su mediji i javnost prozvali herojem nakon što je pronašao niz preživjelih u ruševinama nakon stravičnog potresa koji je pogodio grad Amatrice u kolovozu 2016. Poginulo je 230 ljudi. Uz svog vlasnika Fabiana Ettorea, Kaos je jedan od prvih koji je stigao na mjesto nesreće i neumorno svakodnevno radio i pomagao vlasniku i drugim spasiocima u potrazi za žrtvama tijekom idućih nekoliko tjedana, piše Guardian.

Ettore je u subotu svog psa pronašao uginulog, otrovanog u dvorištu svoje kuće u gradu Sant’Eusanio Forconese.

‘Nemam riječi. Ne razumijem ovaj stravičan postupak. Bio je živ još u dva ujutro, čuo sam ga kako laje’, napisao je na Facebooku.

Aktivisti su ubojicu psa prozvali ‘opasnim kriminalcem’ i pozvali na strože kazne za zlostavljanje ili ubijanje životinja. ‘Ubili su heroja koji je, zajedno sa spasiocima, šapama satima kopao ruševine kako bi pronašao preživjele u strašnom potresu. Kaos je spašavao ljude. One iste ljude koji su ga otrovali’, rekao je Rinaldo Sidoli, glasnogovornik organizacije Animalisti Italiani.

Kaos se okotio u Rimu početkom 2015., a pomagao je i žrtvama potresa u Norciji u listopadu 2016. Taj je potres bio najjači u zadnjih deset godina u Italiji, no nije bilo ljudskih žrtava. Nedavno je pomogao pronaći nestalu osobu.

‘Nećemo zašutjeti dok se pravda ne zadovolji. Moramo političke strukture potaknuti na donošenje novih zakona i strože kazne za zlostavljanje i ubijanje životinja’, dodao je Sidoli.

Ilaria Fontana, političarka pokreta Pet zvjezdica, vladajuće stranke uz krajnje desnu Ligu, rekla je: ‘Pronaći ćemo krivce. Ovo je neprihvatljivo i oni koji ne poštuju životinje će platiti.’

Talijanska je policija otvorila istragu u slučaju trovanja herojskog psa.

Ettore je svom psu na Facebooku posvetio vrlo emotivnu objavu: 'Do viđenja, dragi prijatelju! U mom je srcu ostala golema praznina. Nastavi sa svojim poslom, kako ti samo znaš, traži nestale, spašavaj živote... Nemoj mrziti one koji su ti ovo napravili... Puno smo radili zajedno, nikad se nisi štedio, bio si neumoran. Bio si najodaniji prijatelj, dijelili smo dom, kauč, sve... Trči, dragi prijatelju, trči dok se opet ne sretnemo...' Trovaču je poželio da ne pronađe mir u životu jer mu je 'uzeo najvredniju stvar na svijetu'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. srpanj 2022 15:47