BIOLOŠKA RAZNOLIKOST

Biološka raznolikost je ugrožena sve većim tehnološkim napretkom

U medijima se sve češće susreće pojam „biodiverzitet“, odnosno biološka raznolikost. Taj pojam označava raznolikost biljaka, životinja i njihovih životnih prostora u cijelome svijetu. Upravo nam biološka raznolikost omogućava da uzimamo iz prirode sve što nam je potrebno (hrana, lijekovi, drvo, koža, papir…). Ovu činjenicu neprestano zanemarujemo, osobito kada se uništavaju staništa nekih vrsta divljih životinja.

Klimatske promjene također imaju katastrofalne učinke. Živa se bića ne mogu dovoljno brzo priviknuti na nove uvjete života te izumiru zbog nezakonitog izlova i nekontroliranog krčenja šuma. Osim toga, stanovništvo Zemlje, rastući sve brže i brže, zahtijeva sve više hrane, energije i životnog prostora.

U Brandenburškoj regiji se poduzimaju mjere u svrhu zaštite ugroženih biljaka i životinja. Kerstin Bosse iz Udruge za zaštitu i održavanje prirodne ravnoteže u parku prirode Barnim kaže : „Park prirode Barnim je zaštićeno područje u Brandenburškoj regiji i u Berlinu. Također pokušavamo staviti pod svoju zaštitu i park Schönower Heide. Tamo su se prije održavale vojne vježbe, a danas se tamo nalaze mnoge životinjske vrste kojima prijeti izumiranje.“

Biološka raznolikost je usporedno sa sve većim tehnološkim napretkom sve više ugrožena, a upravo je ona ta koja je značajna za održavanje biološke ravnoteže svih živih sustava na Zemlji. Upravo zbog opstanka Zemlje i skladnog suživota čovjeka i prirode čovjek bi se trebao usmjeriti na 2 cilja : očuvanje biološke raznolikosti te racionalno korištenje prirodnih dobara.

Svaki čovjek može pomoći u očuvanju biološke raznolikosti bilo kakvim oblicima štednje energije. Time se ujedno štedi i novac koji je uz energiju također jedan od čimbenika koji spašavaju biološku raznolikost. ( Ivana Marić, Andrea Kristić i Iva Ruščić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 21:49