UMJESTO ŽIVOTINJSKE KOŽE

'BOLJE POSJEĆI BILJE, NEGO ZAKLATI ŽIVOTINJE' Cipele od vlakana ananasova lišća veganima nude modnu alternativu

Cipele od biljnih vlakana
 Pinatex / Facebook

Ananas je ukusno i zdravo voće, no španjolska poslovna žena Carmen Hijosa na radost vegana otprije par godina osvaja svijet tkaninom od vlakana ananasova lišća koja izgleda poput životinjske kože.

Tijekom posjeta Filipinima Hijosa otkrila je tradicionalnu filipinsku košulju izrađenu od vlakana ananasova lišća te se i sama odlučila okušati u proizvodnji alternative životinjskoj koži.

Po povratku u Španjolsku dizajnerica i vlasnica tvrtke Ananas Anam provela je osam godina razvijajući ovu alternativnu vrstu tekstila, odnosno umjetnu kožu izrađenu od biljnih vlakana.

Ustanovila je da su čvrstoća i fleksibilnost vlakana ananasova lišća odlična kombinacija za izradu odjevnog predmeta, torbe ili cipela.

Tekstilni materijal pod nazivom 'pinatex' počela je proizvoditi u četiri boje te ih prodavati zainteresiranim modnim brandovima koji ga koriste u izradi odjeće, obuće, modnih dodataka pa čak i namještaja.

Hijosa surađuje s filipinskim poljoprivrednicima koji režu, suše i prerađuju vlakna, a posao se dovršava u tvornici u Španjolskoj.

Za izradu jednoga četvornog metra 'pinatexa' treba 460 listova, no sirovog materijala ima napretek. Po statističkim podacima portala "statistica" globalna proizvodnja ananasa tijekom 2016. dosegnula je 25 milijuna tona.

Hijosa kaže da bi otpad iz 10 zemalja koje proizvode ananas teoretski mogao zamijeniti više od 50 posto globalne proizvodnje kože u svijetu.

"Izrada nije jednostavna, no utjecaj na okoliš je relativno nizak s obzirom na to da se koristi nusprodukt ubiranja ananasa, a to je lišće koje se obično ostavlja da trune na tlu. Pritom se ne moraju koristiti dodatna zemlja, voda, gnojiva ili pesticidi", kaže Hijosa.

Od osnutka tvrtke 2015. godine 'pinatex' koristi oko 500 modnih brendova. Za izradu veganskih tenisica upotrebljava ga i modna kuća Hugo Boss, a tvrtka Altiir od ovoga materijala proizvodi vrlo tražene ženske jakne.

"Ljudi uđu u trgovinu, probaju rukom tkaninu i u prvi trenutak pomisle da je riječ o kožnatoj tkanini. Ona se ponaša kao životinjska koža. Kad se namoči osuši se poput kože i u svakoj se prilici 'ponaša' kao koža osim što spada u obnovljive izvore", objasnio je kreativni direktor španjolske tvrtke Timothy Turner-Sutton.

Među velikim zagovornicima zaštite životinja je i poznata britanska modna dizajnerica Stella McCartney koja smatra da modna industrija mora radikalno smanjiti štetu koju nanosi okolišu.

Treba napomenuti da je veganska moda zasad vrlo skupa. Altiirove jakne stoje oko 860 dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. siječanj 2023 08:55